Имунната ни система функционира, като следи всички вещества, които имат

...
Имунната ни система функционира, като следи всички вещества, които имат
Коментари Харесай

Ролята на генната терапия при лечението на левкемия

Имунната ни система действа, като следи всички субстанции, които имат допир с тялото ни. Всяко ново вещество, което имунната система не разпознава, става причина за нейна реакция. Реакцията най-често се демонстрира като офанзива към клетките на веществото. Т-клетъчната терапия с химерен антигенен рецептор (CAR) е метод да се накарат имунните кафези, наречени Т кафези (вид бели кръвни клетки), да се борят с рака. Тези Т-клетки се трансформират в лаборатория, с цел да могат да намират и унищожават раковите кафези. CAR Т-клетъчната терапия от време на време се категоризира и като клетъчно-базирана генна терапия предлагана от, тъй като включва смяна на гените вътре в Т клетките, с цел да им помогне да нападат раковите кафези. Този тип лекуване може да бъде доста потребно при лекуване на някои типове рак, даже когато други лекувания към този момент не работят.

Имунната система разпознава непознати субстанции в тялото, като намира протеини, наречени антигени, на повърхността на тези кафези. Имунните кафези, наречени Т кафези, имат свои лични протеини, наречени рецептори, които се прикрепят към непознати антигени и спомагат за задействането на други елементи на имунната система да унищожат непознатото вещество. Връзката сред антигените и имунните рецептори е като брава. Точно както ключалката може да се отвори единствено с верния ключ, всеки непознат антиген има неповторим имунен рецептор, който е в положение да се свърже с него.

Раковите кафези също имат антигени, само че в случай че вашите имунни кафези нямат верните рецептори, те не могат да се прикрепят към антигените и да оказват помощ за унищожаването на раковите кафези.
Как работи CAR Т лечението?
При CAR Т-клетъчните лечения, Т клетките се вземат от кръвта на пациента и се трансформират в лабораторията посредством прибавяне на ген за неестествен рецептор (наречен химерен антигенен рецептор или CAR). Това им оказва помощ да разпознават по-добре характерни антигени на ракови кафези. След това CAR Т клетките се връщат на пациента.

Тъй като другите типове рак имат разнообразни антигени, всеки CAR е изработен за характерен раков антиген. Например, при някои типове левкемия или лимфом, раковите кафези имат антиген, наименуван CD19. CAR Т клетките при генната терапия за лекуване на тези ракови болести са направени да се прикрепят към антигена CD19 и няма да работят за рак, който няма антигена CD19.

Процесът на CAR Т-клетъчна терапия може да отнеме до 10 дни. Първо, белите кръвни кафези (които включват Т клетки) се отстраняват от кръвта на пациента благодарение на процедура, наречена левкафереза. По време на тази процедура пациентите нормално лежат в леглото или седят на накривен стол. Пациентът ще би трябвало да остане в седнало или легнало състояние за 2 до 3 часа по време на процедурата. Понякога равнищата на калций в кръвта могат да паднат по време на левкафереза, което може да аргументи изтръпване и мускулни конвулсии. Това може елементарно да се повлияе посредством заменяне на калция, който може да се дава през устата или от система.

След като белите кафези се отстранят, Т клетките се отделят, изпращат се в лабораторията и се трансформират посредством прибавяне на гена за характерния химерен антигенен рецептор (CAR). Това ги прави CAR Т кафези. След това тези кафези се отглеждат и развъждат в лабораторията. Може да отнеме няколко седмици, с цел да се направи огромният брой CAR Т кафези, нужни за тази терапия.

След като бъдат направени задоволително CAR T кафези, те ще бъдат върнати на пациента. През това време пациентът върви на химиотерапия, с цел да се понижи броят на останалите имунни кафези. Това дава на CAR Т клетките по -добър късмет да се задействат за битка с рака. Тази химиотерапия нормално не е доста мощна, тъй като CAR Т клетките работят най-добре, когато има ракови кафези, които да бъдат атакувани. След като CAR Т клетките стартират да се свързват с раковите кафези, те стартират да се усилват и могат да оказват помощ за унищожаването на още повече ракови кафези.

CAR Т-клетъчните лечения са утвърдени от FDA за лекуване на някои типове лимфоми и левкемии, както и многоброен миелом. CAR Т-клетъчната терапия нормално се употребява след експериментиране на други типове лекуване.
Какви може да са страничните резултати от CAR Т генната терапия?
Т-клетъчната терапия на CAR може да бъде доста ефикасна против някои типове мъчно лечими ракови болести, само че от време на време може да аргументи и съществени или животозастрашаващи странични резултати. Поради това тази генна терапия би трябвало да се ползва единствено под наблюдаване в медицински център, и то от експерт, който е подготвен за нея. Освен това и пациентите би трябвало да бъдат следени деликатно в продължение на няколко седмици след приемане на CAR T клетките.

Синдром на освобождение на цитокини (CRS): Тъй като CAR Т клетките се развъждат, те могат да отделят огромни количества химикали, наречени цитокини, в кръвта, което може да ускори имунната система. Сериозните странични резултати от това може да включват следните признаци:

висока температура и студени тръпки; проблем с дишането; тежко гадене, повръщане и/или диария; възприятие на замаяност или замаяност, главоболие; интензивен пулс; отмалялост и изнемощялост и болежка в мускулите и ставите.

Проблеми с нервната система: Това лекуване от време на време може да има съществени резултати върху нервната система, което може да докара до признаци като: главоболие; промени в съзнанието; комплициране или възбуда; припадъци; трептене или трепкане (треперене); проблеми с говоренето и разбирането; загуба на равновесие.

Поради риска от тези нежелани реакции, възрастните пациенти нормално се поучават да не карат, да работят с тежки машини или да правят други евентуално рискови действия най-малко няколко седмици след лекуването.

Други съществени нежелани реакции: Други вероятни съществени странични резултати от CAR Т-клетъчната терапия могат да включват алергични реакции по време на инфузията; ненормални равнища на минерали в кръвта, като ниски равнища на калий, натрий или фосфор; отслабена имунна система, с нараснал риск от съществени инфекции; невисок брой кръвни кафези, което може да усили риска от инфекции, отмалялост и синини или кървене
Кой може да се възползва от CAR Т-клетъчна терапия?


Понастоящем CAR Т-клетъчната терапия е утвърдена от FDA като лекуване за някои форми на нападателен, рецидивиращ или незапалим неходжкинов лимфом, в това число разпръснат огромен В-клетъчен лимфом, примитивен медиастинален В-клетъчен лимфом, В-клетъчен лимфом от висок клас, трансформиран фоликуларен лимфом, мантийно-клетъчен лимфом. Също по този начин и за рецидивиращ или незапалим фоликуларен лимфом, рецидивиращ или незапалим многоброен миелом, както и за рецидивираща или огнеупорна остра лимфобластна левкемия до 25-годишна възраст.

CAR Т-клетъчна терапия е налична за деца с левкемия и възрастни с лимфом.
Деца и младежи
CAR Т-клетката се предлага за тези до 25-годишна възраст, които имат тип левкемия, наречена В-клетка ALL. Използва се при
новодиагностицирани деца или младежи, чиято левкемия не е изчезнала с 2 цикъла на лечение;тяхното заболяване се е върнало (рецидив) след трансплантация на стволови кафези или костен мозък;болестта им е рецидивирала два пъти или повече;деца и младежи, чиято левкемия е изчезнала с лекуване, само че се е върнала и химиотерапията не работи сега;болестта им се е върнала един път, само че те не могат да имат трансплантация на стволови кафези, тъй като или не са задоволително добре, или нямат донор.Възрастни
За възрастни генната терапия се ползва при:
разпръснат едроклетъчен В-клетъчен лимфом;първичен медиастинален В-клетъчен лимфом;мантийно-клетъчен лимфом;дифузен В-клетъчен лимфом или примитивен медиастинален лимфом е траял да пораства или рецидивира след най-малко 2 лечения;мантийно-клетъчният лимфом е траял да пораства или да се рецидивира след лекуване с тип целево лекарство, наречено инхибитор на тирозин киназата на Bruton (напр. ибрутиниб).
Предоставено от:
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР