Имунизацията срещу грип е най-добре да се направи през октомври

...
Имунизацията срещу грип е най-добре да се направи през октомври
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Октомври и ноември са най-добри за противогрипна ваксината

Имунизацията против грип е най-добре да се направи през октомври - ноември, допустимо е и декември, само че до Коледа, предлага основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев във връзка Европейския ден за битка с грипа. По думите му, човешкият организъм има потребност от 3-4 седмици, с цел да създаде цялостен имунитет. Кунчев напомни, че нормално през ноември стартират обособени случаи на грип, през декември броя се усилва, с цел да доближи пика в края на януари-февруари.
За момента обстановката е спокойна както в България, по този начин на Балканите и Европа във връзка разпространяването на грипа. Кунчев съобщи, че не е податлив да прави прогнози какъв брой тежка ще бъде грипната вълна, само че разясни, че има две аргументи, които карат експертите да са " изключително деликатни ". Едната, по думите му, са данните от южното полукълбо - Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна зараза за последните си 5-6 години. 
" Очакваме, че евентуално по този начин ще бъде и в северното полукълбо ", разяснява Кунчев. Общественият имунитет по отношение на грипа е понижен по време на КОВИД-19.
Разпределението на грипните ваксини по националната стратегия за хората над 65 година на 90% към този момент е реалност. Остават дребен брой общопрактикуващи лекари, които до края на седмицата ще получат имунизациите срещу грип. 190 000 дози противогрипни ваксини ще са обезпечени по националната стратегия при хората над 65 година, които са безвъзмездни.
Тази година те са четиривалентни - против вариантите " Виктория ", " Камбоджа " " Вашингтон " и " Пукет ". >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР