Император Траян (98-117 г.) тръгнал с войската си на Изток

...
Император Траян (98-117 г.) тръгнал с войската си на Изток
Коментари Харесай

Св. мъченик Ромил

Император Траян (98-117 г.) тръгнал с войската си на Изток да усмирява някои непокорни племена. Донесено му било, че във войската му имало единадесет хиляди християни. Разгневен, императорът богохулник заповядал да ги лишат от военно звание и да ги изпратят на изгнание в арменския град Митилин.

Този нечовечен гонител на Църквата считал, че заточението ще принуди християните да се поклонят на идолите, само че се излъгал. При него се явил началникът на царската стража Ромил, който изтъкнал неразумността на тази заповед. Той споделил, че със заточаването на толкоз доста бойци ще се понижи доста силата на войската. Открито и храбро му изповядал, че е християнин и че е подготвен да постави живота си за Христовото име.
 Св. оракул Мойсей Боговидец Св. оракул Мойсей Боговидец
Мойсей бил третото дете на съпрузите Аврам и Йохаведа, принадлежащи към Левиевото коляно. По-големият брат се казвал Аарон, а сестрата...

Разярен, императорът заповядал да подложат Ромил на мъчения. Никакви изтезания не отклонили, музи изповедник от Христа Господа. Траян наредил да го обезглавят. Всички бойци християни, правилни приятели на Ромил, били изпратени на изгнание. И там всички починали: 10 хиляди били разпънати на кръстове. Останалите умрели от разнообразни други мъчения.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Още от ПРАЗНИЦИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР