Имотният сектор у нас продължава да работи до голяма степен

...
Имотният сектор у нас продължава да работи до голяма степен
Коментари Харесай

Пазарът на имоти у нас е сред най-непрозрачните в ЕС

Имотният бранш у нас продължава да работи значително непрозрачно. Индексът за 2022 година подрежда страната ни директно след Израел, Индия, Гърция, Турция, Индонезия и Мексико.  

Държавите се правят оценка от позиция на капиталовата успеваемост, пазарните условия, процеса на преводите и устойчивост. В топ 12 на страните с висока бистрота на имотния пазар са Англия, Съединени американски щати, Франция, Австралия, Канада, Нидерландия, Ирландия, Швеция, Германия, Нова Зеландия, Белгия, Япония. 

Сред европейските страни България е с един от най-непрозрачните имотни пазари, с по-лоши резултати от нас са единствено Хърватия, Словения и Сърбия. 

Пазарът на недвижими парцели у нас страда от липса на задоволително вярна информация за цените, при които се подписват покупко-продажбите, и на практика е „ захласнат “ от обявите с предложения в уеб страниците и в обществените мрежи, е мнението на специалистите в сектора. Според тях една от стъпките за решаването на казуса е стандартизирането на изписването на информацията в нотариалните актове при изповядване на покупко-продажбите. 

В Агенцията по вписванията обаче няма задоволително чиновници, които от всеки нотариален акт да изваждат данните и  да ги подават към статистически програмен продукт. Наред с това всеки нотариус изписва по друг метод нотариалните актове, показват специалисти. Затова организациите по недвижими парцели оферират описването на главните данни за парцела, като местонахождение, повърхност, тип и други да се уеднакви, което ще улесни използването им за потребностите на статистиката, написа в. " Сега ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР