Имотният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в цялата

...
Имотният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в цялата
Коментари Харесай

Имотите в Пловдив поскъпват със скорост 20% за година, три з...

Имотният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в цялата страна. През миналата година градът няколко пъти съумя да изпревари даже столицата по брой нови покупко-продажби с недвижимо имущество, макар че междинните цени на квадрат под тепета са се нараснали с близо 20% единствено в границите на последните 12 месеца.

В съвсем всички жилищни региона в Пловдив се записва нарастване на цените, демонстрира справката от най-големия уебсайт за недвижими парцели в страната - imot.bg. От базата данни на платформата е видно, че към 19 януари 2021 година междинната цена на квадрат в Пловдив е 676 евро, до момента в който година по-късно, информацията от 18 януари тази година цената е стигнала 803 евро.

В топ три на най-скъпите зони за живот в Пловдив се оказват " Мараша " (с настояща цена от 955 евро на квадрат), Младежки рид (1028 евро) и Старият град, където цените са към 1239 евро за квадратен метър. На другия полюс са парцелите в " Изгрев ", Коматево и Съдийския квартал.

От данните на imot.bg е очевидно, че

поевтинели са единствено жилищата в региона на Сточна гара,

само че разликата там е едвам 25 евро надолу, или понижение на цената с малко над 2,5% - до 950 евро през януари 2022 година. Най-евтините жилища под тепетата остават в региона на " Изгрев ", там е и най-малкото нарастване на цените през последната година с малко над 10 на 100. В началото на 2021-ва квадрат жилищна повърхност в " Изгрев " е бил предлаган приблизително за 461 евро, към края на предходната седмица обаче цената към този момент е 511 евро на квадрат, или скок от тъкмо 50 евро за година.



Изненадващо или не - максимален е скокът на цените в региона към Захарна фабрика с растеж от близо 49% на цената в границите на последните 12 месеца. В началото на предходната година квадрат там се е търгувал приблизително за 563 евро, до момента в който все още офертите за жилища в региона са на междинна цена от 837 евро. Подобно

нарастване с близо 50 на 100 имаме и във Филипово,

където също стартира да се строи стремително през последната година. Съответно и цените към този момент са към 943 евро за квадрат, до момента в който преди година са 648.

Търговците на жилища разкриват още, че по техни наблюдения близо половината от всички клиенти в Пловдив купуват жилища с ипотечен заем. Причина за това са положителните лихви, които и сега оферират банките за този тип заем.

Основният акцент тук е, че когато купувате парцел благодарение на банка, тя гледа “под лупа” продавача, било то юридическо или физическо лице. Преглеждат се всички финансови документи, активи, пасиви, остарели заеми, ипотеки и се прави оценка на риска. Критериите във всяко едно от тези условия са много повишени, а банките не дават нищо непременно.

Въпреки променените потребителски настройки, купувачите в Пловдив не престават да търсят няколко избрани неща от новите си парцели -

добра локация, непосредственост със зелени площи, качество на строителство

и довършителните работи. Според пловдивските брокери от ден на ден от клиентите се интересуват от това кой е строителят на постройката и постоянно самите те вършат инспекции. Експертите на имотния пазар са безапелационни, че новото строителство се търси близо два пъти повече, в съпоставяне със постройките отпреди 2000 година.



Брокерите издават още, че огромна част от приключените жилищата в диапазона 500-650 евро на квадрат са по този начин наречените „ компромисни разновидности “ и при тях е невероятно да чакаме висок клас на осъществяване и материали, даже и образно фасадата на постройката да наподобява супер съвременна. Купувачите, които се насочват към този вид жилища, са или клиентите с разполагаем капитал, които купуват жилището за отдаване чартърен, или поданици на по-малки градове, които занапред се местят в Пловдив и това е първото им жилище под тепетата.

Във втория клас с цена от 650-800 евро на квадрат

са парцелите от междинния клас, които и доминират в Пловдив

през последните години. Тук можем да приказваме за едно много положително качество, в случай че вложителят влага съзнателно материали, без да икономисва от първокачествено дотъкмяване на постройката и недодялан градеж. Според брокерите този вид жилища са най-търсени, защото множеството купувачи виждат в тях най-хубавия вид.



Последната категория жилища в Пловдив са тези над 800 евро за квадрат. Този вид парцели надграждат още повече в употребяваните материали, само че към този момент залагат главно на местоположението и спомагателните придобивки. Според брокерите, към този момент няколко нови комплекса се популяризират интензивно тъкмо с това. Има няколко жилищни плана, които оферират на бъдещите си жители лични зелени площи и парк, други пък стигат по-далече и включват в общите елементи даже басейн и СПА зона за новодомците. Всички

сходни „ екстри “ обаче постоянно усилват тежестта на парцела през годините,

като таксите за поддръжка и употреба на месец могат да стигнат и трицифрена сума.

Най-активните сътрудници на имотния пазар в Пловдив и през 2021 година са младите фамилии със постоянни приходи. Брокерите издават, че този вид клиенти са два типа - тези, които досега са били чартърен и ще купуват първо жилище, както и тези, които към този момент са имали личен дом, само че търсят по-голям. Сериозен остава и делът на клиентите, които купуват жилища за децата си.

Брокерите регистрират и сериозен интерес към търсенето на извънградски къщи през 2021 година. Доказва го и скокът на междинната цена на квадрат в селата в радиус от 20 км до Пловдив. При този вид извънградски парцели

скокът от 2016 година, насам е близо два пъти

с наклонност да продължи нагоре. Къщи, и то като главно жилище, купуват освен поданици на града, само че и хора, завърнали се от чужбина, както и поданици на други градове, в това число и София. Предлагането е разнообразно, цените са относително атрактивни. Най-търсени са селата в Родопската яка, където има и нови, и съвременни къщи за по над 1000 евро на квадрат, само че и по-стари за по 200-300 евро.

Що се отнася до 2022 година, имотният пазар в Пловдив чака най-голямото предизвикателство да бъде съпътстващата инфраструктура в града. Всички по веригата строител-брокер-купувач са безапелационни, че транспортната и обществената инфраструктура очевидно изостава от динамичното развиване на новото строителство. Задръстванията са проблем освен в града, само че и по околовръстните пътища. Въздухът остава замърсен в огромна част от годината, а зелените площи понижават. Въпреки това брокерите и строителите са безапелационни, че възходящата наклонност в имотния пазар под тепетата ще се резервира и през новата 2022 година. Очакванията обаче са за доста по-плавен и дребен скок на цените, който да е в границите на 5 до 7,5%. Ако прогнозите се окажат правилни, при започване на идната година междинната цена на парцелите в Пловдив за пръв път ще стигне 850 евро за квадрат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР