Evergrande: Китайският имотен гигант подаде молба за фалит в САЩ

...
Имотният гигант Evergrande подаде молба за защита от фалит в
Коментари Харесай

Имотният гигант Evergrande подаде молба за защита от фалит в САЩ, докато кризата с недвижимите имоти в Китай се задълбочава.

Ходът идва, тъй като проблемите на пазара на имоти в Китай засилват опасенията относно втората по големина икономика в света.

Икономическият растеж на Китай се забави, износът намаля, а младежката безработица достигна рекордно високо ниво.

Миналата седмица официални данни показаха, че страната е изпаднала в дефлация за първи път време за повече от две години.

China Evergrande Group подаде заявление за защита от несъстоятелност по глава 15 в съд в Ню Йорк в четвъртък.

Глава 15 защитава американските активи на чуждестранна компания, докато тя работи по преструктурирането на дълговете си.

Evergrande, която изпадна в неизпълнение на своите изплащане на дългове през 2021 г., работи за предоговаряне на своите споразумения с кредиторите.

С дългове от около 300 милиарда долара той беше най-задлъжнелият строителен предприемач в света.

По това време опасенията, че фирмата е на ръба на колапса, разтърсиха световните финансови пазари.

Акциите на компанията, регистрирани в Хонконг, са спрени от търговия от март 2022 г.

Evergrande разкри миналия месец, че е загубила общо 581,9 милиарда юана ($80 милиарда; £62,7 млрд.) през последните две години.

Миналата седмица друг китайски гигант в областта на имотите, Country Garden, предупреди, че може да претърпи загуба до $7,6 млрд. за първите шест месеца на годината.

По-рано този месец Пекин заяви, че китайската икономика е изпаднала в дефлация, тъй като потребителските цени са спаднали през юли за първи път през повече от две години.

Слабият растеж означава, че Китай не е изправен пред растящите цени, които разтърсиха много други страни и подтикнаха централните банкери на други места да увеличат рязко разходите по заемите.< /p>

Вносът и износът на страната също спаднаха рязко миналия месец, тъй като по-слабото глобално търсене застраши перспективите за възстановяване на втората по големина икономика в света.

Официалните данни показват, че износът е спаднал с 14,5% през юли в сравнение с година по-рано, докато вносът е спаднал с 12,4%.

По-рано това седмица централната банка на Китай неочаквано намали основните лихвени проценти за втори път в рамките на три месеца, в опит да стимулира икономиката.

Повече за тази история

Публикувано на 18 юлиПубликувано преди 6 дниПубликувано на 20 декември 2021 г.Публикувано преди 3 часаПубликувано преди 3 часаПубликувано преди 3 часа
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР