Имотите за 67 млн. паунда (78 млн. евро), които управляващата

...
Имотите за 67 млн. паунда (78 млн. евро), които управляващата
Коментари Харесай

Адвокатите на кралица Елизабет изскочиха от досиетата "Пандора"

Имотите за 67 млн. паунда (78 млн. евро), които ръководещата кралските парцели във Англия компания е купила от фамилията на азербайджанския президент Илхам Алиев, бяха главната " кралска връзка ", бяха главният източник на вниманието на Бъкингамския замък в досиетата " Пандора ".

При това покупко-продажбите с недвижима благосъстоятелност в Лондон, свързвани със семейство Алиеви в последните години, съгласно раздрусалия международния политически хайлайф масив от милиони документи, доближават цената от 400 млн. паунда за последните 15 години и станаха част от мъчителната тематика за малките врати в системата за обявление на парцели в Обединеното кралство.

Зад тази история обаче остана скрита друга, която не уличава директно кралското семейство, само че визира съпътствали целия живот на Елизабет Втора като монарх - юристите ѝ.

За 70 години на престола кралицата е работила с 14 министър председатели и с 9 персонални секретари само че нито един път не е сменяла елитната адвокатска адвокатска фирма, с която работи - Farrer & Co.

Именно те са основните настоящи лица в едно от следствията от " Пандора ", за което " Гардиън " и което води по стъпките на непосредствен съучастник на упрекван в кражба на милиарди долари африкански деспот.

История за милиарди изчезнали долари

Абубакар Багуду е един от клиентите на " Фарър ". Сочен е от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати за съществена фигура в кражбата на сред 3 и 5 милиарда $ (до 7% от стопанската система ѝ по това време) от нигерийската хазна.

Това става, до момента в който Багуду е непосредствен сподвижник на диктатора Сани Абача, управлявал до 1998 година. След гибелта на Абача новото държавно управление го упреква, че под негов контрол са отмъкнати големите суми,, стигащи до Париж и Лондон.

Самият Багуду признава още през 1999 година, че е получавал средства от Абача, само че няколко години по-късно реализира съглашение с нигерийски съд - той връща 300 млн. от благосъстоянието си, а в подмяна не признава, че е направил нещо неправилно (и може да задържи част от средствата си на Британските Вирджински острови). За всички тези години по този начин и не бе потвърдено, че Абача е източил всички тези средства.

 Нигерийският деспот Сани Абача с папа Йоан Павел Втори, 1998 година
© Associated Press

Нигерийският деспот Сани Абача с папа Йоан Павел Втори, 1998 година

Именно тук се появява " Фарър ", работила с него още към 2010 година Помага на Багуду да трансферира дружно с брат си собстеността на 98 млн. евро от концерн на Британските Вирджински острови до комплицирани структури в Сингапур и островите Кук. Използвани са услугите на Asiaciti, фамилен концерн в Сингапур за ръководството на нова компания, така наречен Blue Group, комплицираната конструкция с тръстове, основана за тези средства.

Съмнения в Сингапур

" Фарър " по-късно продължава да взе участие в ръководството на тръстовете и във връзката на семейство Багуду с Asiaciti. Адвокатската адвокатска фирма изяснява, че клиентът им е дал отговор на всички правни и регулаторни изисквани и това е било проверено; документите сочат, че е по този начин, изяснява " Гардиън ". Поискано (и получено) е и регулаторно позволение от английската организация за битка със сериозната проведена престъпност за прехвърлянето на средствата сред двете юрисдикции.

В Asiaciti се появяват подозрения поради " противоречивото " минало Багуду. Във вътрешни документи обаче ръководителят на организацията изяснява, че измежду " успокоителните " фактори, подкрепили решението той да остане клиент, е решението на " влиятелна лондонска правна адвокатска фирма ", очевидно приела обясненията за обстановката му, да работи с него.

Въпреки това през 2013 година Asiaciti желае да се засилят инспекциите на поръчките от Бадугу за достъп до средства от фонда; " Фарър " я разубеждава, като припомня условията на Багуду средствата да се ръководят по този начин, че да са налични за брачната половинка и децата му, които би трябвало " обилно да се поддържат в стила, с който са привикнали ". Братът на Багуду също изразил неодобрение и декларирал, че засиленото наблюдаване не е належащо.

Съединени американски щати не са съгласни

През 2014 година американското правосъдно министерство обръща внимание на активите на Багуду и твърди, че той е оказал помощ на Абача да задигне средствата посредством комплицирана мрежа от подправени компании, а част от парите препълнен в сметки, които управлява. Става въпрос за " милиарди $ ", изпрани в това число през американски институции и с покупка на бумаги. Активи за 500 млн. $ са иззети в Съединени американски щати, английските управляващи също спомагат, с цел да се блокира друга сериозна сума в Обединеното кралство. Правният спор за активите на семейство Багуду продължава и включва държавните управления на Нигерия, Съединени американски щати и Англия.

И по-късно " Фарър " продължава да работи с Багуду, като сред 2017 и 2018 година получава от него такси в размер на 80 млн. $.

" Фарър " обръща внимание, че не е осъществено нищо неправилно, а и клиентът не се е опиал да скре активите си (не е известно за какво обаче са му били тръстовете). В последните години случаи като този обаче насочват вниманието освен към метода, по който влиятелни адвокатски адвокатски фирми вземат решения, само че и към безсилието на английските и американски правоохранителни органи, до момента в който свързани със сериозна корупция хора по света употребяват услугите им, с цел да скриват парите си.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР