Индия намалява нивото на емисиите с една трета за 14 години, поставяйки я на път да постигне целта на ООН

...
Комини на електроцентрала, работеща с въглища, са заснети в Ню
Коментари Харесай

Комини на електроцентрала, работеща с въглища, са изобразени в Ню Делхи, Индия, юли 2017 г. Комини на електроцентрала, работеща с въглища, са заснети в Ню Делхи, Индия, юли 2017 г. - Авторско право REUTERS/Adnan Abidi/File Photo От Euronews Green  с Ройтерс Публикувано на 10/08/2023 - 12:26

Нивото на емисиите на парникови газове в Индия е спаднало с една трета за 14 години, разкриват източници.

Коефициентът на парникови емисии в Индия е спаднал с 33 процента за 14 години, съобщават официални лица.

РЕКЛАМА

Този спад е по-бърз от очакваното и се свежда до покачване на възобновяемата енергия производство на енергия и горско покритие, според двама служители, които са видели последната оценка, направена за представяне на ООН.

Констатациите в доклада показват, че Индия е на път да изпълни ангажимента си към Конвенцията на ООН за Изменение на климата (), за намаляване на интензивността на емисиите с 45 процента от нивото от 2005 г. до 2030 г.

Степен на интензивност на емисиите в Индия – общото количество емисии на парникови газове, отделени за всяка единица увеличение на брутния вътрешен продукт ( БВП) - спадна с 33 процента от 2005 г. до 2019 г., казаха служители, запознати с подготовката на доклада на Третото национално съобщение (TNC).

Много държави подготвят своите доклади на TNC, за да актуализират усилията си за смекчаване на емисиите.

Индия достигна най-бързото си намаляване на процента на емисиите

Средният процент на намаляване на Индия се увеличи до 3 процента годишно в периода 2016-2019 г. от едва около 1,5 процента в периода 2014-2016 г.

Това беше най-бързото намаление досега и до голяма степен се дължи на стремежа на правителството към , въпреки че изкопаемите горива продължават да доминират в енергийния микс.

„Има непрекъснато намаляване на интензивността на емисиите на икономиката, което показва, че страната е успяла напълно да отдели икономическия си растеж от емисиите на парникови газове“, заяви служител, който отказа да бъде назован, пред информационната агенция Ройтерс.

Напредъкът, постигнат в намаляването на интензивността на емисиите, би трябвало да помогне за предотвратяване на натиска от страна на развитите нации да спрат да използват въглища, каза вторият служител.

Вътре в енергийния преход на Индия: Може ли да запази растежа на икономиката си, докато „намалява“ изкопаемите горива? Индия, Германия, Полша: Всички начини, по които страните използват слънчевата енергия за железниците

Горската покривка и зеленият водород помагат на Индия да намали емисиите

Този служител каза, че значително увеличение на покритието и схеми, насърчаващи не -производството на изкопаеми горива и насочването на емисиите в промишления, автомобилния и енергийния сектор доведе до рязкото намаляване на интензивността на емисиите в Индия.

Към 2019 г. горите покриват 24,56 процента, или 80,73 милиона хектара, от Индия.

Напоследък Индия също се опитва да популяризира зеления водород, произведен чрез разделяне на водни молекули с помощта на .

РЕКЛАМА

Трети служител каза, че докладът все още не е ратифициран от федералния кабинет.

Индийското министерство на околната среда не отговори на запитвания, изпратени в понеделник от Ройтерс.

Възобновяемите енергийни източници представляват повече от една четвърт от производството на енергия в Индия

< p>Данните на Централния електрически орган показват, че енергията, която не се основава на изкопаеми горива - включително ядрена и възобновяема енергия - представлява 25,3 процента от общото производство на електроенергия в Индия през фискалната година, която приключи през март, спрямо 24,6 процента три години по-рано .

Теплоелектрическите централи все още осигуряват 73 процента от потреблението, което е спад от около 75 процента през 2019 г.

Групата на 20-те (Г-20) големи икономики не успяха два пъти миналия месец да се споразумяват за постепенно премахване на използването на изкопаеми горива и за определяне на конкретни цели за намаляване на емисиите.

РЕКЛАМА

Развиващите се страни, включително Индия, се съпротивляват на по-високите цели за намаляване на емисиите, като твърдят, че индустриализираните нации неограничено използване на са изчерпани ресурси.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР