Изпълнителят на Sex Pistols Джейми Рийд умира на 76 години: Как образите му са определили пънк музиката

...
Знамето на Sex Pistols God Save The Queen, проектирано от
Коментари Харесай

Знамето на Sex Pistols God Save The Queen, проектирано от Джейми Рийд Знамето на Sex Pistols God Save The Queen, проектирано от Джейми Рийд - Авторски права: Dave Caulkin/AP от Публикувано на 09/08/2023 - 16:19

Той беше творческият гений зад обложката на основните хитове на Sex Pistols през 70-те години, включително „God Save The Queen“.

Джейми Рийд, легендарният британски артист, който стои зад някои от най-емблематичните обложки на записи и произведения на изкуството на Sex Pistols, почина на 76-годишна възраст.

РЕКЛАМА

Смъртта му беше потвърдена от галерия John Marchant, която се грижи за обширната му колекция, в изявление, което го описва като „художник, иконоборец, анархист, пънк, хипи, бунтар и романтик“.

„Джейми оставя след себе си любима дъщеря Роуан, внучка Роуз и огромно наследство“, се добавя в изявлението.

Работата на Рийд, включваща писма, изрязани от заглавия на вестници в стила на бележка за откуп, се доближи до определянето на образа на пънк рока, особено в Обединеното кралство от края на 70-те години.

Sziget Festival 2023: Ето седемте изпълнения, които не искате да пропуснете. Създателят на Cha-Cha Slide DJ Casper почина на 58 години след битка с рака

Как Джейми Рийд стана пънк легенда

Роден в Лондон, артистичният път на Рийд започва в Croydon College of Art, където бързо се среща с Малкълм Макларън, бъдещият мениджър на Sex Pistols, предизвиквайки незабавно разбирателство с него.

След като завършва колеж през 1970 г., Рийд поема кормилото на радикално политическо списание, наречено Suburban Press.

В продължение на пет години той ръководи списанието заедно с Джеръми Брук и Найджъл Едуардс и през този период той замисля сега емблематичната естетика на бележката за откуп.

След като ръководи Suburban Press, Рийд е привлечен от приятеля си от старата школа Макларън, сега мениджър на новосъздадената Sex Pistols - състояща се от Джон Лидън (известен като Джони Ротън), Стив Джоунс, Глен Матлок и Пол Кук – за дизайн на корицата на дебютния им сингъл „Anarchy in the UK“, издаден през 1976 г. 

Рийд гениално аранжира името на групата и заглавието на песента, използвайки изрязани букви, прикрепени с безопасни игли върху фона на повреден флаг на Съюза.

Той продължи да създава кавъри за други емблематични сингли на Sex Pistols като „God Save the Queen“, „Pretty Vacant“ и „Holidays in the Sun“, в допълнение към уважавания му принос към обложката на албума за „Не обръщайте внимание на глупостите, ето ги Sex Pistols“.

Неговите изображения, включително изобразяването му на кралица Елизабет II, украсена с безопасна игла през носа и символи на свастика през очите й, станаха синоним на пънк движението.

Докато отпечатъкът му беше дълбоко гравиран в пънк сцената, артистичният талант на Рийд също се впусна в други проекти, включително с фюжън ансамбъла за световна музика Afro Celt Sound System.

РЕКЛАМА< p>След новината за кончината му, фенове се обърнаха към социалните медии, за да отдадат почит.

Джейми Рийд 1947 - 2023

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР