Скритите зелени оазиси на Неапол: Преназначаване на забравени пространства за хората

...
Хората вземат малко сянка в Палацо Венеция в Неапол - Авторско
Коментари Харесай

Хората вземат малко сянка в Palazzo Venezia в Неапол Хората вземат малко сянка в Палацо Венеция в Неапол - Авторско право Savin Mattozzi/Euronews От Савин Матоци Публикувано на 08/08/2023 - 07:45

В град, който страда от хронична липса на зелени площи, някои се обръщат към стари забравени пространства, за да дадат на хората глътка свеж въздух.

Историческият център на Неапол е лабиринт от камък, бетон и вулканична скала. Криволичещите улици на един от най-гъсто населените градове в Европа може да изглеждат като част от безкрайна градска джунгла. За да влошат нещата, черният и сив камък, използвани в повечето пешеходни зони на града, поглъщат летните горещини и усилват и без това рязко покачващите се температури.

РЕКЛАМА

Освен само няколко обществени паркове, няма толкова много места, където жителите на центъра могат да отидат, за да потърсят малко сянка и да дишат чист въздух. Освен ако нямате вътрешна информация.

Градът е разпръснат с малки, скрити градини на архитектурно невъзможни места вътре в жилищни сгради и постройки, които са били изоставени и реновирани. Някои от тях са само на десетилетия, докато други са на стотици.

В един бурен летен ден се срещнах със Симон Касталди, 30-годишен архитект и докторант по развитие на наследството в Неапол. Той обяснява, че в исторически план единствените хора, които са можели да си позволят зелени площи, са били богатите.

Гледайки карта, той посочва, че единствените петънца зеленина в историческия център на града са малките частни дворове на апартаменти или дипломатически структури.

В една от които бяхме.

Въпреки че трябва да се изкачите по стълбите, за да стигнете до градината на Palazzo Venezia, тя все още технически е на нивото на земята. Тъй като Неапол е построен на склон, структурата на града е терасовидна, създавайки илюзията, че сте на първия етаж, когато сте на нивото на земята и обратно. Повтарящ се феномен с почти всички някога частни зелени площи на града.

Palazzo Venezia

Разположен в сърцето на историческия център на Неапол, Palazzo Venezia е построен през 1400 г. и е служил като посолството във Венецианската република в продължение на близо 400 години. Градината на първия етаж на сградата вече е реновирана в бар, отворен за обществеността.

За да стигнете до градината, трябва да преминете през стегнато, подобно на пещера стълбище в далечния край на сградата нагоре по стълбище, което се отваря в коридор. След като завиете надясно, коридорът ви отвежда покрай бара и в градина с извисяващи се палми и кактуси. Веднага щом влезете в градината, температурата пада с няколко градуса и се чувствате сякаш сте попаднали в различен климат.

Симоне вярва, че мястото, където стоим, е част от оригиналната земя на Неапол. „Няма стаи под нас“, казва той. „Под тази градина може да са останките от първоначалния склон, върху който градът е построен през първи век пр. н. е.“

Въпреки че това е най-известната скрита градина в центъра на града, тя е далеч от единственият.

Hopestel

30 минути пеша западно от Palazzo Venezia ще ви отведе до квартал Avvocata, жилищен район на работническата класа само с шепа магазини и случайно бръмчене на мотор.

РЕКЛАМА

Много по-малко очевидно от Palazzo Venezia, за да влезете в тази градина, трябва да натиснете звънеца пред вратата и да поискате да отидете до бара. След като вратата се отвори, влизате в малък двор и хващате стълбите до първия етаж и минавате през друга дървена врата, където подът се отваря към огромно зелено пространство. Портокалови дървета и друга зеленина обграждат централен двор. В далечния край на градината има сенчеста зона с хамаци и маси, за да се отпуснете и да вземете питие или да учите.

Преди да бъде превърнато в бар/хостел, това зелено пространство е служило като обществено кафене за комунистическа партия. Преди тях районът е бил използван като детска стая.

Даниеле Джанкоти, един от собствениците на Hopestel: Secret Garden, казва, че едно от красивите неща в пространството е колко неочаквано е в този квартал .

„Вървиш по тези хаотични улици и минаваш покрай тези сгради и последното нещо, което очакваш да намериш, е тази градина, този оазис в средата на всичко това.“

The общността сега бавно започва да възстановява тези зелени площи, които някога са били изключително за елита на града, като същевременно създава пространство, където обикновените хора могат да се отпуснат и да се насладят на малкото сянка, което могат да намерят, без да се налага да плащат премия.

РЕКЛАМА

Ex OPG - Je So' Pazzo

Много леви групи в града са правили точно това нещо през последното десетилетие: намират изоставени сгради и ги реновират, за да служат на общността. Тези пространства се наричат ​​centri sociali или социални центрове и са разпръснати из градското разрастване на Неапол. Един от най-големите социални центрове е Ex OPG в квартал Матердей.

Сградата, която сега обслужва общността, е била бивш францискански манастир, който по-късно е превърнат в психиатрична болница и впоследствие изоставен през 2008 г. През 2015 г. група студенти, работници и активисти окупираха изоставената сграда, за да създадат пространство, което да служи на по-голямата общност.

Разположен точно над изключително натоварено кръстовище, колкото повече се приближавате до входа на сградата , толкова повече клаксоните на колите и бръмченето на мотопеди се превръщат в далечен звук.

Въпреки че градините в Ex OPG не са непременно централната част на комплекса, те служат на същата употреба като другите пространства, където хора от всички сфери на живота могат да избягат от хаоса на града и да се отпуснат за малко.

Флориана, на 18, е активистка, която е чест участник в Ex OPG и казва, че зелените площи в Неапол може да служи за определена цел.

РЕКЛАМА

„Тези пространства доказано не само успокояват хората, но и намаляват престъпността“, обяснява тя. „Има възможност да имаме много повече зелени площи в града. Всичко, което трябва да направят, е да ги намерят и поправят.“

Бъдещето на зелените площи в Неапол

Мнозина посочват, че поддържаните зелени площи в градската среда могат да допринесат за намаляване на престъпността. Докато други проучвания показват, че зелените площи могат да имат положително въздействие върху цялостния комфорт на хората и намаляването на .

Сложната част в град като Неапол е намирането на зони за създаване на тези пространства.

Решението може да е точно под носа на града. В Неапол има стотици изоставени пространства - от църкви до бивши болници до стари жилищни сгради с обрасли дворове, които са били изоставени от години.

Група изследователи, ръководени от професор Паскуале Миано от университета Федерико II в Неапол, са търсят как да свържат всички изоставени зелени площи в града и да ги направят достъпни за обществеността. Идеята е разработена за Национален изследователски проект „Градът на грижата и грижата за града“ от 2016 г.

Ако проектът бъде завършен по план, той би могъл напълно да промени начина, по който зелените площи се използват в средиземноморския пристанищен град.

Докато Неапол продължава да изпитва икономически затруднения и перспективата за всякакви големи зелени проекти за развитие изглеждат като далечна мечта, Симон вярва, че ефектите от такъв проект ще имат незабавно въздействие върху качеството на живота на хората в града.

„Ако се грижим за града, градът ще се погрижи за нас в замяна.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР