Името на Мартин Божанов-Нотариуса изскочи от цели 5000 дела, които

...
Името на Мартин Божанов-Нотариуса изскочи от цели 5000 дела, които
Коментари Харесай

Проф. Кушлев, който иззе близо 500 бона от Мартин Божанов: Името на Нотариуса изскочи от 5000 дела

Името на Мартин Божанов-Нотариуса изскочи от цели 5000 каузи, които бяха изпратени на комисията от всички съдилища в страната след основаването й. Това стана през 2005 година, а на идната година към този момент действахме по случая с Нотариуса. Лично видях неоправдателната му присъда и въз основата на решението на съда направихме изземването на стойност 430 000 лв.. Това сподели пред " България Днес " някогашният началник на комисията за лишаване на нелегално добитото имущество проф. Стоян Кушлев във връзка информацията, че Мартин Божанов не е бил осъждан и е с чисто правосъдно минало.
Професор Кушлев счита, че Нотариуса доста добре е заличил всичките следи, които водят до това дело, поради връзките си на високи равнища. Но съгласно него присъдата може да бъде открита, в случай че се търси на вярното място и проверяващите се разровят старателно и задълбочено.
" Има един забавен въпрос в тази ситуация с Мартин Божанов, а точно за какво не могат да намерят делото, по което антикорупционната комисия преди време направи изземването за 430 хиляди лв. на Нотариуса. Не е правилно, че не е бил осъждан. Видяхме решението на съда! ", безапелационен бе Кушлев. И добавя: " Сега проверяващите търсят къде ли не тази присъда. Не могат да я намерят. Те просто не желаят да видят закона за отнемането на имущество, добито от противозаконна активност. По време на комисията влезе в действие този закон и на неговата база ние работихме. Тогава всички съдилища трябваше да ни изпратят присъди от подобен темперамент и антикорупционната комисия да ги прегледа и да реши по какъв начин да работи. Точно тогава ни изпратиха 5000 каузи, това беше още при започване на работата на комисията сред септември и декември 2005 година. Но те не бяха добре проведени и ние трябваше да преценяме кои от тези каузи са в компетенцията на комисията ", спомня си Кушлев.
" Когато се захванахме с всичките тези каузи, изскочи името на Мартин Божанов-Нотариуса. Присъдата му беше за лишаване на имущество за близо половин милион. Тази присъда я е получил Божанов още преди основаването на антикорупционната комисия ", изясни някогашният началник на КОНПИ. По думите му няма какво да търсят присъдата, тя е в архивите на комисията, тъй като персонално им била изпратена преди време. " Аз персонално видях присъдата. Архивите на комисията обаче са поверителни и в този момент доста мъчно може да бъде открита присъдата, би трябвало да прегледат всичките тези 5000 каузи, които получихме преди време, решението на съда е някъде там ", споделя професорът. Той прибавя, че в случай че се преровят всички тези 5 хиляди присъди, проверяващите ще открият каквото търсят. Това е самата истина, Божанов беше наказан да му се изземе имуществото, което съгласно съда е добито през противозаконна активност!, безапелационен е проф. Стоян Кушлев.
" След това Божанов е прикрил всичко. Дори си е извадил удостоверение за съдимост, което е било чисто! Може ли да си визиите какво е ставало, защо става въпрос? ", с отвращение пита професор Кушлев, който добавя, че персонално той не е имал проблеми с Божанов след акцията по изземването на 430 бона.
" Не съм имал проблеми с него, не ме е заплашвал! ", споделя ексшефът на комисията, който постоянно излиза от къщата си въоръжен, тъй като е иззел и запорирал милиони на много рискови хора.
За шестте години, в които Стоян Кушлев е отпред на антикорупционната комисия, съумява да завоюва каузи за лишаване на имуществото на знакови фигури като Митьо Очите, Пламен Стоянов - Големия Дамбовец и Братя Галеви, както и на Нотариуса, който бе показно премахнат от наемен убиец на 31 януари към 19 часа вечерта. Божанов бе убит с един патрон в главата. До момента към момента няма обвинен за убийството. Нотариуса беше прострелян до автомобила си в столичния квартал Горна баня. Най-вероятно убиецът не е влизал на територията на затворения комплекс, а е стрелял през оградата.
В момента има две версии за разстрела на Нотариуса. Едната е, че зад покушението стои спор от предишното му. Според друга версия в дъното на поръчковото ликвидиране са лобистки ползи в Темида. Разследващите допускат, че част от уредниците на покушението може от дълго време да са отвън България, както и директният причинител. В ъндърграунд средите Божанов е прочут още и като медиатор в решаването на проблеми в родното правораздаване, за което също е попадал във фокуса на проверяващите нееднократно.

Сарафов подрежда инспекция
Главният прокурор Борислав Сарафов разпореди осъществяването на инспекции по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса. По информация на прокуратурата от 2004 година до в този момент има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по които той е бил страна - обвинен, жалбоподател, очевидец.
По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийската районна прокуратура и са по отношение на осъществявани от Божанов измами с недвижими парцели.
Сред преписките има и такава, която е била обект на висок публичен интерес по отношение на журналистическо следствие, по която е отказано формиране на досъдебно произвеждане. По отделени материали от същата кореспонденция в Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 година е формирано досъдебно произвеждане за управление на проведена незаконна група за осъществяване на имотни измами и за практикуване на незаконно въздействие върху активността на орган на власт, която е работила в интервала 2010-2020 година Работата по случая продължава, като срокът на следствие е продължен с два месеца, считано от 27 декември 2023 година Заради многото отводи от формиране на досъдебно произвеждане е предоставен обзор на всички актове, с цел да се откри законосъобразността на дейностите на наблюдаващите магистрати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР