Името на Иван Демерджиев отново се завъртя в публичното пространство

...
Името на Иван Демерджиев отново се завъртя в публичното пространство
Коментари Харесай

Спряганият за служебен правосъден министър оказал натиск върху съдия по дело за 7 млн. лв.

Името на Иван Демерджиев още веднъж се завъртя в общественото пространство около упования нов длъжностен кабинет на Румен Радев. Спряганият още веднъж за министър на правораздаването е пловдивски юрист, роден в града под тепетата през 1975 година

През октомври 2021 година той зае мястото на Янаки Стоилов, който стана парламентарен арбитър. Преди това беше и негов заместител. Интересен миг от биографията му е датата 22 март 2021г, когато той беше назначен за заместител на Бойко Рашков в силовото ведомство. 9 дни по-късно изненадващо той изпрати до медиите сърцераздирателно писмо, с което обясняваше, че няма да заеме поста. Същинските претекстове на Демерджиев обаче останаха неразбираеми, показва, че в последните месеци е водил нееднократни диалози да поеме „ решителна роля в битката с корупцията “.

Гафът обаче беше заметен от премиера в оставка Кирил Петков и Бойко Рашков, които нападнаха прокуратурата и изсипаха куп клюки по адрес на основния прокурор Иван Гешев, напомня в своя публикация в. „ Труд ”. Това единствено усили чувството, че към отдръпването на заместник-министъра в силовото министерство има нещо, което ръководещите държат да остане прикрито покрито.

Историята се корени в остарял случай от Районен съд – Пловдив от февруари 2021 година Съдия по дело за подялба сред наследници на Златьо и Георги Бояджиеви се пада на Деян Вътов.То е с величествен веществен интерес – към 7 млн. лева

Заради усложнения с намирането на експерт за правене на експертиза на огромен брой картини, съдията е дал опция на страните да търсят подобен специалист. В съда постъпва молба от юрист Иван Демерджиев, който съставлява една от страните по делото.

Адвокатът сочи, че е намерил две движимости лица. Иска навръх тях да се разпореди правенето на експертизата. Веднага след входиране на молбата от Демерджиев, арбитър Вътов е извикан в кабинета на заместник-председателя на районния съд Александър Точевски, който изискал молбата на Демерджиев да бъде почетена.

Съдия Вътов обаче изрично отхвърля, тъй като счита, че се прави опит за вмешателство в работата му. Впоследствие съдията приема, че откакто една от страните употребява управлението на съда за сходни цели, то явно настояването ѝ не може да бъде почетено.

За да подсигурява обективен правосъден развой, Вътов провел преписка с различен лицензиран оценител и я представил  на страните по делото.

Междувременно юрист Иван Демерджиев получава предопределение като заместник-министър на правораздаването. Пловдивският правист обаче не не помни делото, обвързвано със спор за 7 млн. лева

Вече като заместник-министър, на 28 юни 2021 година, Демерджиев подава до Районен съд-Пловдив и Инспектората на Висш съдебен съвет сигнал против арбитър Вътов за това, че е отказал да одобри препоръчаните от юриста движимости лица. Сигналът от Министерство на правораздаването бързо се трансформира в дисциплинарно произвеждане против магистрата, а това разрешава на идващия юрист, който поема делото от Демерджиев, да желае отказ на правосъдния състав. В последна сметка арбитър Деян Вътов е заставен да си даде отказ на база на сигнала, подаден от Демерджиев, който явно употребява поста си на заместник-министър, с цел да реши дело, по което единствено допреди месеци е бил зает като юрист.

Ако Кирил Петков в действителност беше праволинеен против корупцията, то вътрешният министър Бойко Рашков от дълго време трябваше да е разпоредил да образува кореспонденция против Демерджиев, най-малкото с цел да ревизират дали има съображение да му се търси отговорност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР