Именити международни гости и български творци и учени с атрактивни

...
Именити международни гости и български творци и учени с атрактивни
Коментари Харесай

Чуждестранни гости, изявени творци и именити учени ще се включат в международния Театър на чудесата в София

Именити интернационалните посетители и български създатели и учени с атрактивни биографии ще станат част от задаващия се научно-театрален фестивал “Театър на чудесата ”, който ще се състои премиерно в София от 10 до 12 септември 2021 в клуб Терминал 1 и Сцена Дерида.

Специално за събитието от Италия ще дойде наложеният откривател, драматург, режисьор и артист Андреа Брунело . Брунело е създател и живописен шеф на Teatro Portland в Тренто, Италия, както и на театралната компания Arditodesìo Company. Основател е и на The Jet Propulsion Theatre – непрекъсната лаборатория за основаване на спектакъл, обвързван с просвета. В София Андреа Брунело ще показа моноспектакъла “Принципът на неопределеността (на британски език, 11.09 от 20:30, Сцена Дерида), която ще потопи публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата механика - опитът с двата процепа, котката на Шрьодингер, интерпретацията за многото светове на Хю Евърит III и други

Отново особено от Италия в София ще дойдат още двама атрактивни участници в програмата - професорът по компютърни науки в Университета в Тренто Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна - музикант, композитор и преподавател, работил с някои от най-изявените музикални имена в Италия и Съединени американски щати.

Монтрезор нашумява със своите проучвания, съсредоточени в региона на разпределителните изчислителни системи, въодушевени от природата. Автор на научни публикации, изследващи държанието на епидемии и мравки. Той постоянно търси нови способи да показа компютърните науки не просто като техническа дисциплинираност, а поради нейните културни и научни характерности.

В рамките на “Театър на чудесата ” в София Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна ще показват театралната лекция “Изчислителната хубост на природата ” (на британски език, 12.09 от 20:30 часа, Сцена Дерида), която ще ни разкрие взаимоотношението и държанието на множеството живи същества, през погледа на осведомителните технологии и в акомпанимент онлайн на контрабас.

Софийската аудитория ще има опцията да се наслаждения и на премиерното лекционно зрелище “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час? ” (10.09, сцена Дерида, 20:30 ч) на режисьора и сценарист Димитър Узунов. Продукцията ще води феновете на премеждие в търсене на тайните на творчеството на най-популярния академик на света, а Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача за един час да трансфорат всеки един от публиката в специалист по креативност.

Димитър Узунов има магистърска степен по геология от СУ и магистърска по приложни театрални науки от университета Париж 8. Учил е актьорско майсторство и постановка в Бруклин Колидж в Ню Йорк. Създател и артистичен шеф на театралната компания Famille Mundi в Париж. Съосновател на Арте Урбана Колектив - София, които са съорганизатори на “Театър на чудесата ” у нас.



В рамките на интернационалния “Театър на чудесата ” в София, ще се изявят още няколко извънредно забавни български учени и създатели. Сред тях са добре познатия у нас астрофизик доктор Владимир Божилов, чиито съществени ползи са към проучването на дейните галактични ядра, космологията и търсенето на живот отвън земята. Д-р Божилов е деен популяризатор на науката – чест посетител е в радио и телевизионни излъчвания и на разнообразни събития за връзка на науката, където споделя на наличен език за най-новите открития от региона на Космоса. С него ще се срещнем в Терминал 1 на 10.09 от 18:30, когато ще разкрие какъв е “Ритъмът в сърцето на галактиката ” дружно с музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

За “Синтетичният човек – фантазия, призрачен сън, действителност? ” (реж. Димитър Узунов, 11.09 от 18:30, Терминал 1) пък ще ни опише биологът доктор Спас Керимов - основател и изпълнителен шеф на „ Принтиво “, биотехнологична компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани, създател на Асоциацията на студентите откриватели, A R T E R I A – неправителствена организация за проучване на границата сред просвета и изкуство, TEDx преподавател, част от The Changemakers of Bulgaria в MOVE.BG и преподавател на известна просвета в Ratio.

В рамките на “Театър на чудесата ” 2021 ще се върнем и 13 хиляди години обратно в историята, дружно с палеозоологът и археолог доктор Надежда Карастоянова , която, дружно с режисьора Стефан Прохоров и актрисата Деница Зафирова ще ни срещат със “Звярът ” (12.09 от 18:30, Терминал 1). С научни ползи свързани с ранното опитомяване на животни на Балканите и Европа, развъждането и лова през Неолита и Халколита, доктор Зафирова ще ни разкрие кои са първите опитомени от индивида животни и по какъв метод този факт трансформира целия ход на човешката история.



Всичко това и още доста ни чака в границите на интернационалния “Театър на чудесата ” от 10 до 12 септември в София.

Събитието ще се реализира при спазени всички настоящи противоепидемични ограничения.

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск - 69 лв; Представления клуб Терминал 1 - 39 лв; Представления сцена Дерида - 39 лв; Единичен билет - 15 лева Билетите могат да бъдат закупени онлайн на адрес:.

Както и на касите на Терминал 1 и Сцена Дерида преди началото на всяко зрелище.

Официално Фейсбук събитие.

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР