Имената на три видни личности ще бъдат предложени за тазгодишни

...
Имената на три видни личности ще бъдат предложени за тазгодишни
Коментари Харесай

Предлагат три видни личности за почетен гражданин на Сливен

Имената на три видни персони ще бъдат препоръчани за тазгодишни носители на званието „ Почетен жител на град Сливен и общината “. Това излиза наяве от предварителните материали за идната в четвъртък, 14 септември, сесия на Общинския съвет.
На съвещание на Комисията по символика на 30 август са прегледани и подкрепени и трите номинации. Първата номинация е на Инициативен комитет за почитане със званието „ Почетен жител на град Сливен и общината “ на Георги Тодоров Попов. Роден е в Сливен. Завършва ППМГ „ Добри Чинтулов “. Продължава своето обучение по едно и също време в Националната музикална академия „ П. Владигеров “ в София и АМТИИ „ А. Диамандиев “ в Пловдив. Притежава магистърска степен по оркестрово диригентство и музикална педагогика. Създател и началник от 2006 година до момента на „ Колегиум Осанна “. Композитор на свободна процедура. Преподавател в НЧ „ Славянска сказка “, в театралния департамент на Нов български университет в НУФИ „ Филип Кутев “ – Котел. Автор на камерни инструментални творби, кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов, кантати върху старобългарски текстове. Автор е на музика за над 150 театрални представления и кинопродукции в България и чужбина. Носител е на десетки награди.
Второто предложение е за Юлия Стоянова Кръстева. То е импортирано от ректора на Бургаския свободен университет проф-д-р Милен Балтов. Юлия Кръстева е родом от Сливен. От дребна учи френски език. Завършва „ Френска лингвистика “ в Софийски университет през 1964 година От 1966 година живее във Франция и написа на френски език. В основата е на структуралистката литературно-философска група „ Тел Кел “. Юлия Кръстева е професор в Парижкия университет „ Дени Дидро “ и има частна процедура като психоаналитик. Редовно преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор. През 2004 година норвежкото държавно управление й дава Холбергова премия за „ новаторската работа, отдадена на въпросите, които са ситуирани в пресечната точка сред език, просвета и литература “. През 1997 година получава Орден на Почетния легион на Франция. През 2022 година тя бе първият българин, повдигнат в сан „ популярен офицер на Почетния легион “ и наречена от президента Макрон „ последната обществено известна интелектуалка “. В последната си книга „ Пътувам себе си “ тя пресъздава, в това число със снимков материал, връзката си със Сливен.
Съгласно Решение на Обществената комисия за избор на притежател на премията „ Добри Чинтулов “ за 2023 година бе определен писателят Милен Русков. Съгласно наредбите на чл.51, ал.8 от Наредбата за символиката, носителят на премията „ Добри Чинтулов “ наложително се предлага от Комисията по символика, да бъде почетен със званието „ Почетен жител “. Милен Русков е публицист и преводач от британски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на ХХI век. Отрано е притеглен към прозата. Големият триумф го спохожда с третия му разказ „ Възвишение “. За сливенци романът е изключително скъп и забавен и с описанията на Сливен и покрайнините, на Котел, Медвен и други селища от нашия край, със занимателните истории, свързани с активността на видни сливенски възрожденци като Сава Доброплодни и други За творчеството си е почетен с редица награди – „ Златен век “, Националната премия за литература „ Христо Г. Данов “, Награда за литература на Европейския съюз, Националната литературна премия „ Елиас Канети “ и Националната литературна премия „ Иван Вазов “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР