Имената на петимата финалисти за Европейска литературна награда за роман

...
Имената на петимата финалисти за Европейска литературна награда за роман
Коментари Харесай

Кои са финалистите за Европейската литературна награда „Димитър Димов“

Имената на петимата финалисти за Европейска литературна премия за разказ „ Димитър Димов “ към този момент са известни.

За авторитетния приз през 2019 година ще се състезават руснакът Дмитрий Глуховски с „ Текст “ (изд. „ Сиела “), българинът Добромир Байчев с „ Глиненият цар “ (изд. Конкурс за непубликуван български разказ „ Развитие “), французинът Жером Ферари с „ Проповед за рухването на Рим “ (изд. „ Факел Експрес “), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „ Дневникът на еврейската принцеса “ (изд. „ Наука и изкуство “) и британката Тайе Селаси с романа „ Отивам си е възвратен глагол “ (изд. „ Жанет 45 “).

Името на спечелилия в първото издание на влиятелната премия, учредена под патронажа на кмета на Община Варна, ще бъде оповестено на публична гала, която ще се състои на 29 май (сряда) от 19:00 часа в Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ - Варна. На събитието, което е част от формалната стратегия на фестивала ВарнаЛит, ще бъде показано и анонимното все още жури на премията.

Европейска литературна премия „ Димитър Димов “ се връчва за първи път през 2019 година във връзка 110-тата годишнина от рождението на известния български публицист, приет и превеждан на десетки езици, измежду които испански, френски, китайски, японски, монголски и други.

Наградата има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и задгранични създатели от континента Европа, издадени на български език в границите на съответната календарна година. Това е и първата премия, за която се състезават по едно и също време родни и задгранични създатели, издадени на български. Конкурсът има единствено една категория – разказ, и единствено една премия – първа, в размер на 10 000 лева и особено направена тематична статуетка.

В първото издание на Европейска литературна премия „ Димитър Димов “ 21 родни издателства предложиха общо 39 романа, оповестени на български през 2018 година Организаторите на премията към този момент са в контакт с петимата финалисти и се чака всеки от тях да участва персонално на церемонията на 29 май във Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР