Имайки предвид, че бюджетът се разглежда юли месец и да

...
Имайки предвид, че бюджетът се разглежда юли месец и да
Коментари Харесай

Василев: Бюджетът е направен така, че да не изненадва никого

Имайки поради, че бюджетът се преглежда юли месец и да стане факт и да влезе в действие от 1 август един от главните цели, който имахме при правенето на този бюджет е той да не изненадва никого, тъй като изненади в средата на годината и за бизнеса, и за жителите не биха се отразили нито на бизнес средата, нито на икономическия напредък, нито на развиването на страната.


Това съобщи финансовият министър Асен Василев от парламентарната естрада, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Това и нуждата в границите на 3 седмици да подготвим този проектозакон означаваха, че ние стъпихме на проектозакона на служебния кабинет и на макрорамката на служебния кабинет, която в огромната си част е много рационална. Макрорамката планува растеж от 1,8 % на Брутният вътрешен продукт, с което се чака тази година Брутният вътрешен продукт да доближи 184,5 милиарда лева Предвижда се средногодишна инфлация от 8,7% и към края на годината инфлацията ще се чака да спадне на 5,6 % с наклонност към понижаване ", добави Василев.

Финансовият министър сподели, че дефицитът е понижен на 3% като това не заплашва участието ни в Еврозоната. Той посочи, че това е реализирано по два съществени метода - заложени са доста по-високи доходи, както и ограничения, които да покачат събираемостта. " Очаква се тази година по този законопроект да постъпят 4,7 милиарда лева повече данъчни доходи по отношение на събраното през 2022 година включително 1,7 милиарда лева повече по Данък добавена стойност ", разясни той. Василев сподели, че данъчната ставка за природен газ се подвига назад на 20%, до момента в който всички останали данъчни ставки са непокътнати на равнищата, както бяха признати в актуализацията на бюджета предходната година.

" Направихме много прецизна инспекция на финансовите разноски ", акцентира Василев и уточни, че това е направено за да не се лимитира действителната капиталова стратегия на страната.

" В огромната си част в политиката по-доходите запазихме това, което беше планувал служебният кабинет, което най-общо е 10% нарастване на системите, които не получиха нарастване предходната година. Запазена е дълготрайната политиката на приходите на учителите от 125% от междинната заплата, която да се организира считано от 1 януари. Също по този начин са увеличени заплатите на асистенти и така нататък, тъй че с учителските заплати целият бранш обучение да се развива ", посочи той.

Василев сподели, че в бюджета на НЗОК са обезпечени нужните средства, с цел да бъдат достигнати 1500 лева заплата за здравна сестра и 2000 лева за доктор. Той добави, че има планувани 111 млн. лева по отношение на избрания нов размер на линията за беднотия, както и 131 млн. лева по Закона за персоналната помощ. Финансовият министър сподели, че са планувани и средства по този начин, че МРЗ да стане от 710 лева на 780 лева считано от 1 януари 2024г. " Има 38 млн. лева за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Има 80 млн. лева за създаване, престрояване, реорганизация на детски градини. Има 5 млн. лева за нови спортни площадки, 20 млн. лева за компенсиране за образование на деца, които не са признати в детски градини или детски ясли и 16 млн. лева - 10 млн. лева за Българска академия на науките и 6 млн. лева за Селскостопанска академия ", добави Василев.

" Като цяло този Бюджет не е революционен. Той продължава политики и положителни практики, които бяха стартирани последните няколко години ", сподели още Асен Василев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР