Имате ли малки деца? Сега, в момента? Ако имате, добре

...
Имате ли малки деца? Сега, в момента? Ако имате, добре
Коментари Харесай

Коронавирусът - като за малки деца и шефове на асоциации на заведения

Имате ли дребни деца? Сега, сега? Ако имате, добре разбирате какво значи да им обяснявате нещо, което следва логичност. При децата тези правила на държание още не са построени, по тази причина от време на време се получават неповторими обстановки – от тези, които помним цялостен живот, с трогване или от време на време не толкоз.

Децата обаче порастват и се учат. Но възрастните, при които правилата на логиката не са усвоени като метод на държание, са неспасяем случай. Не съм доктор, обаче задоволително са образците от " живия живот ", които го потвърждават изрично!

Да обърнем взор към ресторантьорския ни отрасъл. И то не към целия, това ще е неуместно държание от позиция логичност – да погледнем към ръководителите и някои от заместниците на две браншови организации – Сдружение на заведенията и Българска асоциация на заведенията.

И по този начин – всякога, когато става въпрос да се трансформират ограничения поради очевидно растящата болест от ковид, ръководителите на въпросните асоциации разцъфват в медиите. И се почва с причините им - каква дискриминация пада с ограниченията против тях, по какъв начин ще ги убият. Най-впечатляващият за мен – като отворили заведенията напролет,!

Ето, здравни специалисти у нас и по света! Открихме панацеята – в този момент инфектираните и разболелите се от COVID-19 се усилват, тъй като не са отворили задоволително заведения. Трябва да се отворят още! Зимните градини за какво пустеят? Вътрешните зали? Отваряйте бързо и няма да вървим в оранжева и алена зона!

При такива " причини " човек немее. Защото сякаш не става въпрос за деца. Как по-ясно да бъде обяснено, че с цел да има някакъв надзор, хората не би трябвало да се събират на огромни групи? Как да е по-ясно, че сравнението сред ресторант, дискотека и бар с магазин за каквито и да е артикули е несравнимо? В магазина отиваш да пазаруваш, носиш маска, рядко стоиш с часове, в случай че не си някоя доста завладяна мадама. В ресторанта, дискотеката, бара отиваш с другари, стоиш с часове, не носиш маска, тъй като ядеш и пиеш, приказваш доста, смееш се, възклицаваш т.е. произвеждаш доста повече количество слюнка. Слюноотделяш, господин Коларов и господин Алибегов. А респираторните вируси се предават по този начин – някой като е инфектиран и слюноотделя (или се сополиви), вирусът излиза на открито с тази течност и чака да бъде лапнат от идващия. От този, който се смее и си приказва със инфектирания.

Изобщо няма да разясня и причини по какъв начин нито едно заведение в България не било станало огнище на COVID-19. Няма нито едно епидемиологично изследване на място, с цел да бъде потвърдено – тъй като страната ни е такава, че за такива действия не отделя запас и няма запас.

Но дано бъдем пределно ясни – когато инфектираните на ден стигнат до четирицифрено число, не заведенията ще лекуват, а лечебните заведения! Заведенията НЕ СА и в никакъв случай няма да бъдат структороопределящ сегмент за едно общество! При какви условия е по-вероятно да умреш – в случай че не идеш на заведение или в случай че няма място в болничното заведение и лекари, които да те лекуват, когато си се заразил с вирус, който е очевидно по-смъртоносен от грипа? От какво зависи повече животът ни - от здравната система или от заведенията?

И като сме взели да си приказваме като че ли сме в детската градина, да си поговорим какво се случва да вземем за пример по Черноморието. Някой някакви ограничения да съблюдава? Не слушам от " огромния " туризъм и едно недоволство за сезона – тъй като всичко в този момент е впрегнато да се издои допустимо най-вече, да се създадем, че няма вирус и няма нищо. Да, единствено че не е по този начин – и доста скоро ще го разберем. Живеем безусловно на заем – изтеглили сме голям заем, имахме време на сериозен спад на болестта, в което да предприемем ограничения и ПАК не направихме нищо!

Затова – поддръжка за хора като доктор Данчо Пенчев, които доста добре знаят какво ще стане. Когато вирусът се трансформира от фейсбук развлечение в тежко всекидневие, медиците са най-ощетени. Тогава Емил Коларов и Ричард Алибегов няма да лекуват никого.

Между другото, двамата са изцяло прави за неуспеха на имунизационната акция и поради това с право желаят оставката на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров. Само че когато Алибегов каже по какъв начин 10-тина % от личния състав му бил имунизиран, всичко олеква. Защото страната, това сме ние – всеки един от нас! Не е нещо имагинерно, а доста действително – права, само че и отговорности!

Автор: Ивайло Ачев

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР