Имате котка? Обичате я. Обожавате да си играете с нея?

...
Имате котка? Обичате я. Обожавате да си играете с нея?
Коментари Харесай

Как да отучим котката да хапе и драска?

Имате котка? Обичате я. Обожавате да си играете с нея? Това обаче от време на време може да е малко мъчително, изключително в случай че в играта се включат нейните нокти и зъби и по-късно се нуждаете от дезинфектанти и лепенки, до момента в който пухкавият неблагодарник предостатъчно спи.

Държим да ви кажем, че това не е обикновено котката да ви хапе ежедневно. За страдание, заради метода, по който са били научени да играят, доста котки са склонни да употребяват нокти и зъби върху човешката кожа.

Искате ли котката да спре да драска и хапе? Ето няколко съвета по какъв начин да измененията мъчителната за вас игра на домашния любим:

Защо котката драска и хапе?

Хапането и драскането са постоянно срещани недоволства при новите притежатели на котки. Те не се пробват да ви атакуван, а в действителност са игриви. Това е държание, което ще видите измежду котенцата, когато учат по какъв начин да се държат по време на лов. Това котешко държание се следи и при дивите котки като метод за взаимоотношение с връстниците, до момента в който се учат по какъв начин да станат умели ловци.

Понякога държанието, при което котката драска и хапе, може да бъде подбудено от притежателя. Котките са взискателни животни, които ценят своя комфорт – изключително глезените. Ако решите да ги погалите, изключително в случаите, когато са заспали в някоя извънредно нелепа поза, това може да трансформира пухкавия любим в гневна топка от зъби и нокти – за малко време, само че със запаметяващи се (за вас) белези. Повечето котки не обичат да бъдат пипани по корема, лицето, устата, лапите.

Възможно е котките за стартират да ви хапят и драскат, в случай че не им обръщате внимание. Макар и да не дават такива ясни сигнали като кучетата, те се нуждаят от доста занимания и извършения. Така че тези одрасквания могат да значат - „ играйте с мен “ и да са апел за вашето внимание.

 Котките драскат

Има моменти, в които котка ще хапе или драска от боязън, болежка или поведенчески проблеми, само че това нормално се следи при възрастни котки, а не млади. Въпреки това, в случай че усетите, че вашият любим хапе заради здравословен проблем или боязън, безусловно посетете ветеринар.

Как да накарате котката да спре с хапането и драскането?

Много привички, които не харесваме в нашите домашни любимци, постоянно произтичат от това, че сме възнаградени за държанието си под някаква форма. Независимо дали се карате или се смеете, тези реакции могат да насърчат домашния любим да продължи да се държи по избран метод, тъй като желае да ни направи щастливи. Другата причина, заради която котката ви може да желае да се бие с ръката ви, е, че е била научена да се държи жестоко с вас или с други членове на фамилията.

Ето някои рекомендации, с които да ограничите драскането и хапането на котката:

- Съсредоточете се върху играчките, а не върху ръцете и дланите си. Дайте на котето си доста играчки, които можегат да нападна, в това число плюшени животни, мишки с котешка трева и други занимателни неща, с които може да си играе.

- Подрязвайте ноктите на котката. За да извършите това, използвайте нокторезачка. Режете единствено върха (куката на нокътя), тъй като в основата на котешкия нокът има нерви и можете да аргументите болежка на любимеца си.

- Крещете „ Ох “! Когато котето ви стане прекомерно жестоко, изкрещете „ ууу “ или „ боли “ и станете и се отдалечете.

 Агресивна котка

- Игнорирайте държанието. Ако вашето коте желае да бъде жестоко, просто му дайте нещо да прави и се отдалечете за известно време. То ще научи, че хапането или драскането не притегля вниманието, което желае.

- Осигурете доста котешки дървета и стълбове за драскане. Докато вашето коте пораства, то би трябвало да продължи да драска като част от своите инстинкти и самоподдържане. Драскането освобождава остарялата обвивка от нокътя, също по този начин е израз на белязване на територия. Без тези значими стълбове за драскане и подложки, котките ще прибегнат до дивана и стола.

- Пренасочете котето си към друга активност. Ако котката ви превключи в режим „ драскащ дявол “, накарайте я да се занимава с нещо друго, като да вземем за пример завържете дребна плюшена играчка за дълга шнур и започнете да я влачите по пода, разхождайки се из дома си. Това ще е идеална цел за котката, да я преследва, дебне и да излива непотребната си сила и експанзия.

Вижте също за какво котаните дерат мебелите и по какъв начин котката да спре да драска дивана.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР