Имате две или повече котки в дома си и изглежда,

...
Имате две или повече котки в дома си и изглежда,
Коментари Харесай

Защо котките ми се бият?

Имате две или повече котки в дома си и наподобява, че всичко е наред, само че внезапно котките стартират да се бият между тях. Разбира се, ще се разстроите от това, изключително в случай че не знаете за какво го вършат и по какъв начин да го спрете. И няма значение дали казусът се е развил последователно или е зародил ненадейно, котешката експанзия и борбите не са неща, които могат да бъдат пренебрегнати. Причината може да е съществено заболяване на котката или мощен стрес.

В такава обстановка преди всичко би трябвало да се изключат медицински проблеми. Свържете се с вашия ветеринарен доктор. Ако се уверите, че всичко е наред със здравето на котката, ще ви бъде по-лесно да откриете същинската причина, заради която вашите котки се карат.

Каква може да е повода за експанзията на котките

Ако вие и вашият ветеринарен доктор сте изключили медицински проблем, тогава едно или повече от следните може да влезе в деяние:

Страх

Котките нормално се държат нападателно от боязън, а освен, тъй като се усещат злобни. Ако една от котките в къщата се почувства застрашена от друга, тя нормално ще даде предупредителни сигнали като съскане и писък. Когато котката стане толкоз уплашена, че се задейства реакцията „ бий се или бягай “, някои котки ще изберат да станат нападателни и да се бият, с цел да се защитят.

Защита на дребни котенца

Без значение от какъв тип са, майките не се майтапят, когато става въпрос за тяхното поколение. Майката котка може да стане нападателна, когато друго животно се приближи до нейните котенца. Дори и да има положителни връзки с животните в къщата, тя няма да се поколебае да направи всичко належащо, с цел да резервира дребните си в сигурност.

Известно е, че котките-майки съскат, ръмжат, ритат, хапят и прогонват всяко животно, което се осмелява да се приближи прекалено много. Тази майчина експанзия нормално отшумява, откакто котенцата пораснат, само че в случай че основава проблеми, може да помислите за стерилизиране на котката, с цел да предотвратите бъдещи котила.

 за какво се бият котките

Териториална експанзия

Котките са териториални същества. В дивата природа те нормално живеят сами и маркират територията си. Ако друга котка посегне на тази територия, тогава котката ще се бие, защото няма различен метод да отбрани територията си.

Агресия в играта (груба игра)

Всички котки обичат да играят. Често тези груби игри доста наподобяват на нападателно държание. Две котки, живеещи в една къща, постоянно се отегчават и стартират да се гонят, да се нахвърлят, да ритат или да атакуван. Ако игрите продължат прекомерно дълго, от време на време котките се превъзбуждат и играта може да ескалира в борба. Такива игри са по-често сред котки със забележителна разлика във възрастта.

Външни дразнители

Ако котките са се разбирали, само че внезапно са станали врагове, повода може да е пренасочена експанзия. Едната котка, може би, е забелязала непознато животно отвън прозореца или подушила непозната миризма, ядосала се е, само че защото не може да стигне до повода за гнева си, пренасочва експанзията си към първото, което попада под лапата, т.е. на друга домашна котка.

Посещение на ветеринарна клиника

Ако котката се е върнала вкъщи след посещаване на ветеринарния доктор, тогава други котки, които са останали вкъщи, могат да я атакуван, защото мирише на неприятна за тях ужасна миризма на ветеринарната клиника, а те не могат незабавно да я разпознаят и да я възприемат като непозната.

Езикът на тялото на нападателните котки

Обърнете внимание на очите, опашката, тялото и ушите на вашата котка. Това са главните елементи на тялото, по които можете да определите дали котката демонстрира същинска експанзия или си играе. Признаци на неприязън при котка: уши отпуснати обратно или легнали, разширени зеници, опашката е спусната или прибрана сред краката, закривен тил, настръхнала четина. Някои котки също стартират да крещят или да вият. Ръмжене, мяукане и съскане са постоянно срещани сигнали, когато котките предизвестяват зложелател или викат за помощ.

Как да предотвратим борбите сред котките

Има няколко метода за справяне с експанзията при домашните котки. Тези способи зависят от вида държание.

- Кастрация на котката. Боевете са най-често срещани измежду некастрирани котки. Некастрираните котки могат нападателно да пазят потомството и мъжките нормално маркират своята територия, като обгръщат цялата къща.

 аргументи за пердах сред котките

- Осигурете места за скриване. Котките избират да бягат и да се крият, където се усещат в сигурност, вместо да се бият. Уверете се, че в дома ви има доста високи катерушки и скривалища, към които котките да изтичат, когато почувстват боязън или опасност.

- Дайте на котките персонализирани предмети. Свеждането на териториалната експанзия до най-малко е доста по-лесно, в случай че всяка от вашите котки има свои лични предмети. Това значи, че всяка котка би трябвало да има обособени купи за храна и вода, кутии за тоалетна, играчки, катерушки и всевъзможни други запаси. Ако давате нещо на една котка, уверете се, че в къщата има още едно за друга котка.

- Подкрепете положителното държание. Въпреки че не е добра концепция да наказвате вашите домашни любимци за неприятно държание, можете да ги възнаграждавате постоянно, когато са благи един към различен. Давайте им лакомства всякога, когато възникне умерено взаимоотношение, тъй че да свържат държанието с нещо прелестно.

- Дръжте котките встрани. Понякога две котки просто не се схващат. Най-добрият метод да се справите с такива мощни персони е да ги разделите за няколко дни, до момента в който експанзията спре. Ако експанзията продължава, раздялата може да отнеме няколко седмици, до момента в който съумеете последователно да ги съберете още веднъж. Раздялата е още по-важна по време на хранене.

- Използвайте феромонов спрей. Има доста артикули, които имитират естествени котешки аромати, които могат да оказват помощ за понижаване на експанзията при някои котки. Тези спрейове са много налични и могат да бъдат превъзходен метод да сведете до най-малко борбите в къщата.

Какво да вършим и не, когато две котки се бият

Да се ​​опитвате да накарате котките си да се схващат е добре, само че също по този начин не желаете да извършите неточност, която може да утежни нещата. Не позволявайте на котките да се бият. Ако оставите котките да се бият, те могат съществено да се наранят една друга.

След борба не наказвайте котките за метода, по който са се държали. Наказанието единствено усилва страха и може да утежни обстановката. В същото време не ги утешавайте или успокоявайте. Дайте им воля и ги оставете да се успокоят.

Ако борбата е сериозна и видите, че става въпрос за живота на една от котките, те би трябвало да бъдат разграничени. Но би трябвало да го извършите вярно. Никога не се опитвайте да разделяте котките с ръце, можете да се нараните съществено. Най-добре е да полеете биещите се котки с вода от кофа, а когато инстинктивно отскочат една от друга, метнете върху една от тях одеяло. След това можете да вземете котката и да я заключите настрана.

Ако борбата не стопира и сте пробвали всичко допустимо, може да се наложи да се свържете с експерт по държание на животните, който да пристигна и да оцени обстановката. Тези експерти са подготвени да придобият по-задълбочено схващане на обстановката и могат да дадат рекомендации за вярна промяна на държанието.

Котките имат разнообразни характери и от време на време две котки просто не си пасват и в никакъв случай няма да живеят спокойно. Ако сте изчерпали всичките си запаси, може би е време да намерите метод да разделите котките вечно, с цел да не не престават да се нараняват една друга. Не е идеално за вас, само че от време на време това е единственият метод да предпазите и двете и да сведете до най-малко напрежението, който изпитват.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР