Протестите в Армения последваха примирието в Нагорни Карабах

...
Имаше сблъсъци между полиция и демонстранти в арменската столица Ереван
Коментари Харесай

Имаше сблъсъци между полиция и демонстранти в арменската столица Ереван в сряда, когато хиляди протестираха срещу действията на правителството в Нагорни Карабах криза.

Азербайджан заяви, че е възстановил суверенитета си над територията след смъртоносна 24-часова военна офанзива.

Това доведе до обвиненията на Армения, че не е защитила етническите арменци в оспорваната територия.

Протестиращите призовават арменския министър-председател Никол Пашинян да се откаже.

Казват, че е направил твърде много отстъпки в битката за Нагорни Карабах и не е направил малко, за да помогне на етническите арменци, които живеят там.

Територията е международно призната като част от Азербайджан, но големи области от нея са контролирани от етнически арменци в продължение на три десетилетия.

Обяснение: Конфликт в Нагорни Карабах, Азербайджан приветства капитулация на арменците от Карабах

Снимки от Ереван показват полиция в екипировка за борба с безредиците, която стои на стража близо до правителствена сграда, докато някои протестиращи хвърлят камъни.

Докато някои хора мирно развяваха знамена и плакати, други бяха показани ранени и покрити с кръв.

„Нашите власти се отказаха от Арцах“, опозиционният политик Аветик Чалабян каза на тълпата, използвайки арменското име за Карабах.

„Врагът е на прага ни. Трябва да сменим властите, за да променим националната политика“, добави той, докато друг депутат призова за започване на процедура по импийчмънт срещу министър-председателят.

Друг протестиращ, Саргис Хаятс, каза, че г-н Пашинян "трябва да си отиде" и каза пред информационна агенция AFP: "Губим родината си, народа си." Около 120 000 етнически арменци живеят в Нагорни Карабах.

Във вторник азербайджанските военни започнаха "антитерористична" операция, изисквайки силите на Карабах да се предадат и да разпуснат своите "нелегални" режим“.

Неспособни да получат никаква подкрепа от Армения, тъй като ключов път е блокиран от Азербайджан от декември, етническите арменци скоро се предадоха.

В сряда президентът на Азербайджан Илхам Алиев настоя, че няма нищо против етническото арменско население, а само това, което той нарече тяхната „престъпна хунта“.

В телевизионно обръщение той каза, че Азербайджан желае да интегрира населението на Карабах и да превърне региона в "рай".

Но има сериозни опасения какво може да се случи с етническите арменци, които все още са в Нагорни Карабах.

Изображения, публикувани в социалните медии, показват хиляди арменци, събрани на контролираното от Русия летище в Степанакерт, столицата на Карабах (известен като Ханкенди от азерите), опитвайки се да напуснат територията.

Сепаратистки служител каза в сряда, че повече от 10 000 души са били евакуирани от арменските общности в други населени места в региона, "където може да се осигури относителна безопасност". Друг служител заяви, че най-малко 200 души са били убити в боевете, включително цивилни - въпреки че BBC не е успяла да провери тези цифри. ще се срещне с арменските представители на Карабах за разговори по „въпросите на реинтеграцията“ в азербайджанския град Евлах в четвъртък.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР