„Имаш чувството, че се давиш“ – така започва историята на

...
„Имаш чувството, че се давиш“ – така започва историята на
Коментари Харесай

„Имаш чувството, че се давиш“: Седемте етапа на тежък COVID-19, разказани от лекар

„ Имаш възприятието, че се давиш “ – по този начин стартира историята на доктор експерт по белодробни заболявания от болничното заведение в Хаваи. Карън Галардо разказва с детайлности седемте стадия на тежък COVID-19 по този начин, както ги вижда към този момент 17 месеца.

в „ Лос Анджелис таймс “ като коментарен материал.

„ Развитието на заболяването е извънредно познато за мен. Когато пациентите ни са имунизирани, техните признаци и проблеми стопират след първи стадий на заболяването в множеството случаи. Ако решите да не се ваксинирате, ето какво да очаквате при хоспитализация с тежък COVID-19 “, стартира описа си Галардо.

Публикуваме написаното от нея в превод и без спомагателна редакторска интервенция.

Етап 1

От няколко дни имате изтощаващи признаци. Вече ви е мъчно да дишате и идвате в незабавното поделение. Сатурацията на О2 в кръвта ви ни споделя, че имате потребност от помощ – в допълнение подаване на О2 от 1 до 4 литра на минута.

Приемаме ви и започваме медикаментозна терапия с противовирусни медикаменти, стероиди, антикуаголанти и моноклонални антитела. Ще прекарате няколко дни в болница, ще се чувствате изтощени, само че в случай че успеем да ви откажем от кислорода, ще ви изпишем. Ще оцелеете.

Снимка: iStock

Етап 2

Става ви все по-трудно да дишате. „ Все едно се давя “ – доста пациенти разказват възприятието по този метод. Терапията за разширение на бронхите, която ви прилагаме, има дребен резултат. Нуждата ви от спомагателен О2 се усилва доста – от 4 литра на 15 литра, на 40 литра в минута.

Малки дейности като вървене до тоалетната или да седнете в леглото стават по-трудни да осъществяване. Сатурацията ви пада бързо, в случай че се движите. Прехвърляме ви в интензивно поделение.

Етап 3

Изтощени сте от хипервентилация, тъй като тялото ви се пробва да си набави въздух. Поставяме ви в неинвазивна вентилация с „ положително налягане “ – това е огромна маска, която би трябвало да се залепи за лицето ви, с цел да може машината вярно да основава налягане в дробовете ви, те да се разтварят и да поемат задоволително О2.

Снимка: iStock

Етап 4

Дишането ви става все по-затруднено. Виждаме, че сте извънредно изтощени. Кръвна проба удостоверява, че наситеността на О2 в кръвта ви е сериозно. Приготвяме ви за интубация.

Ако можете и имате време, предлагаме ви да се чуете с околните си. Възможно е това да бъде последния път, в който ще чуете гласовете им.

Включваме ви на вентилатор. Вие сте упоени, парализирани, храните се през тръба. Редовно обръщаме тялото ви, с цел да не се появят рани от залежаване. Къпем ви и ви пазим чисти. Обръщаме ви по корем, за по-добра оксигенация. Ще изпробваме пробни лекарства.

Етап 5

Някои пациенти претърпяват след стадий 4. За жал, равнищата ви на О2 и общото ви положение не са се подобрили след няколко дни на изкуствено дишане. Дробовете ви имат потребност от помощ и време, с цел да се възстановят – нещо, което се прави от специфична машина, която заобикаля активността на дробовете и насища кръвта ви с О2. Но, за жал, нашата дребна болница не разполага с сходна инсталация.

Ако сте задоволително постоянни ви прехвърляме в друга болница за тази терапия. В противоположен случай продължаваме да ви лекуваме по допустимо най-хубавия метод. Болницата ни няма задоволително медицински лица и е пренатоварена, само че постоянно ще ви осигурим най-хубавата грижа.

Снимка: iStock
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР