Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите.

...
Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите.
Коментари Харесай

Данаил Кирилов разясни въпроса с опрощаването на дълговете на вероизповеданията

Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите. Това съобщи пред БНР депутатът от ГЕРБ и ръководител на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов във връзка измененията в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават над 8 млн. лева на вероизповеданията.

По думите му тези осигуровки, които ще бъдат опростени, отново ще се върнат назад в бюджета.

,,На процедура бюджетът няма да бъде даже моментно лишен от този доход. Свещенослужителите до момента изобщо не са били обезпечавани - това заслужено ли е? … По тази линия в осигурителния фонд на процедура ще постъпват от този миг нататък осигуровки и осигурителни заплащания най-малко за 2-3 хиляди свещенослужители. Крайният резултат за бюджета, за осигурителните фондове ще бъде мощно положителен'', изясни той

,,Не считам, че режимът съответно е на опрощаване, въпреки резултатът да е в този смисъл. По скоро считам, че се търси новация на задължението, с цел да може да се изплати дотацията, с цел да може тя да влезе на чисто в тези структури, с цел да могат те да стартират да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите'', изясни депутатът.

Данаил Кирилов уточни, че основната цел на правното решение е да се реализира самостоятелност на финансирането на обособените религии предвид на попречване на риска и зависимостта от непознати страни. Той сподели, че не е участвал на КСНС при президента, където е обсъждан законът. И не знае дали там е разисквана допустима данъчна прошка на вероизповеданията.

,,Смятам, че е имало обща воля на политическите обединения и президента да се стигне до позитивно решение с оглед независимостта на вероизповеданията в България'', добави Кирилов.

Кирилов изрази вяра, че в дебата по изборните правила няма да се слагат отначало решени въпроси, които към този момент са били обсъждани и отхвърлени.

,,Уви, за жалост не сме подготвени да променим както въпроса за пропагандата и предизборна акция на майчин език, по този начин и въпроса във връзка с образуването на секции за гласоподаване отвън страната'', съобщи ръководителят на правната комисия.

Според него въпросът за преференциите би трябвало да бъде обособен от останалите въпроси.

,,Нямаме смяна в разпоредбите за осъществяване на европейски избори. Внесохме законопроект и той ще бъде прегледан в сряда на правна комисия. Няма нищо ново. Възстановява се преференциалния предел подобен, какъвто беше. По отношение на европейските, а и на другите избори прагът си остава 7%'', заключи Данаил Кирилов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР