Имаме силен недостиг на магистър-фармацевти в нашия регион, който е

...
Имаме силен недостиг на магистър-фармацевти в нашия регион, който е
Коментари Харесай

До 3 години Бургас ще има и факултет по фармация

Имаме мощен дефицит на магистър-фармацевти в нашия район, който е изключително мъчителен през летните месеци, опитваме да решим този проблем, разяснява проф. доктор Христо Бозов

Нова компетентност и строителство на нова постройка - корпус по фармация, ще има бургаският Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”. Разговаряме по тематиката с ректора на държавното висше образователно заведение проф. доктор Христо Бозов, с цел да разкрие той повече детайлности.

-Проф. Бозов, преди дни стана ясно, че Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” е подал документи за акредитация на компетентност „ Фармация ”. Какво значи това за Бургас и за опазването на здравето ни като цяло?

-Нашата цел е откакто към този момент имаме образование на асистент фармацевти в степен професионален бакалавър, да стартираме образование на фармацевти в степен магистър. Затова с решение на Академичния съвет започнахме процедура за акредитация на професионално направление 73 и разкриване на Факултет по тази компетентност. Изготвен е абстрактен план, който е и утвърден и към този момент сме подали документи в Националанта организация по оценяване и акредитация. Пътят, който ни следва да извървим, е дълъг. Трябва планът да мине през утвърждение на Министерски съвет и Народно заседание, тъй като става въпрос за нов факултет. Стремим се в напълно близко време да построим и нов корпус, в който да се обитава въпросният факултет, както и модерна библиотека, и симулационен център. В него ще се образоват студентите по медицина и здравни грижи - емблематична за Бургас постройка. Срещнахме огромна поддръжка от локалната власт, персонално от кмета Димитър Николов, от Общинския съвет, само че и от държавната власт. С помощта на нашите бургаски депутати сред първото и второто четене на законопроекта за държавния бюджет беше вкаран текст, в който посредством Министерството на финансите и МОН се отпуснаха 220 000 лева за плана на тази постройка.

-Къде ще се намира тя и на какъв стадий е проектирането?

-Сградата ще се намира в свободното пространство сред корпус „ Медицински ” и Блок 3 на общежитията. Вече протече публичната поръчка за избор на реализатор и архитектурното бюро, което завоюва, сега прави плана. В петък ще имаме работна среща с тях. Зданието ще е модерно и съвременно, с доста светли и отворени пространства. Освен образователни зали и лекционни, предвиждаме в нея да има лаборатории, в които да се изобретяват медикаменти и разнообразни средства за фармацията. По този метод Университета и бъдещия факултет ще помогне развиването на Бургас.

-Идеята за факултета по фармация е ваша, бяхте коментирали още преди няколко години, че желаете да я превърнете в действителност. Как ще помогне тази нова компетентност на Бургас и района?

-От една страна ще запълни празнината в аптеките. Имаме мощен дефицит на магистър-фармацевти в нашия район, който е изключително очевиден през летните месеци. От друга страна ще притегли и задгранични студенти, както в този момент ги притегля Медицинският факултет. От трета и може би най-важна страна - ще генерира добавена стойност към локалния бюджет посредством развиване на фармацевтичната промишленост, която дружно с оръжейната, е една от най-водещите в международен мащаб.

-В последните години следим забавна промяна в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”. Старите бургазлии го познават като Висш химико-технологичен институт (ВХТИ), а от 2017 година насам всяка година виждаме нови и нови специалности, които обаче са свързани не с технологиите, а с медицината.

-Това е динамичен развой. Универститетът е еластичен и се приспособява към условията на пазара на труда. Студентите идват да учат, с цел да могат след това да се осъществят. И това е нашата съществена цел - да са добре готови, да натрупат познания и да демонстрират качества пред работодателите, с които да могат да си намерят добре платена работа. Сега част от преподавателите в Медицинския факултет и лицей, ще преподават и на фармацевтите. Разбира се, има и специфичност, за която ще имаме преподаватели и от отвън границите на Бургас. Основното обаче е да създадем образованието и средата такива, че приключилите студенти да намират работа тук и да остават в Бургас. Интересът на фармацевтичните компании към Бургас в последните години е значителен и това не е инцидентно. Той е обвързван с развиването на факултета по фармация. Същото се получи с паралелното развиване на факултета по медицина и взривът на нови лечебни заведения в града. Нямаше да има лечебни заведения, в случай че го нямаше човешкия запас.

-А има ли проекти медицинските специалности да се обвържат с софтуерните такива?

-Определено това е значимо за развиването на университета. Ние имаме достижения освен в медицината, само че и в областта на компютърните специалности. Вече работим с виртуална и добавена действителност. Бъдещето на ВУЗ-а е обвързван и с развиването на изкуствения разсъдък, който в идните години ще навлиза от ден на ден в медицината. Точно това е и най-голямото ни преимущество - ние имаме основите, върху които да стъпим. Изкуствен разсъдък, медицина, фармация. И можем да създадем един повсеместен артикул, който ще бъде извънредно потребен освен за Бургас, само че и за страната. Повечето медицински специалности се учат в чисто медицински университети. Малко са образователните заведения, които са широкопрофилни и имат специалности, свързани с развиването на цялата промишленост.

-Можем ли да създадем прогноза по кое време ще е подготвен новият корпус?

-Това зависи от доста спомагателни фактори, само че от опита, който имаме с основаването на факултета по медицина, можем да предвиждаме за сред 2 и 3 години. Предполагам, че времевата рамка ще е сходна, само че ще се постараем да скъсим този период.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР