„Имаме съгласие с коалиционните партньори в средата на годината да

...
„Имаме съгласие с коалиционните партньори в средата на годината да
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев, БСП: Имаме съгласие с актуализацията на бюджета да променим структурата на повишаването на пенсиите


„ Имаме единодушие с съдружните сътрудници в средата на годината да се направи идната стъпка за пенсиите – освен те да се покачат, само че да се промени структурата на покачването, тъй че да се възвърне обществената правдивост. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев в предаването „ Тази събота и неделя “ по бТВ.

Той акцентира, че ръководещото болшинство е длъжно да реформира несправедливата сега пенсионна система, като напомни, че Българска социалистическа партия от години желае смяна в метода на пресмятане на пенсиите.

Проф. Гечев изясни, че заложената за годината инфлация е 5.6%, а покачването на пенсиите е по-голямо, тъй че няма по какъв начин инфлацията да „ изяде “ пенсиите. Социалистът дефинира като цинична тезата, че увеличението на заплатите и пенсиите, които са най-ниските в Европейски Съюз, ще докара до инфлация. „ Ако беше по този начин, то най-голямата инфлация щеше да бъде в страните с най-високи заплати и пенсии, а то е тъкмо противоположното “, означи националният представител.

„ Няма сериозна причина за боен бюджет. Но страната поддържа фискален запас от 9 милиарда лева по отношение на вероятни естествени катаклизми и непредвидени условия, като това, което се случва сега в Украйна. Ако е належащо, държавното управление може бързо да реагира и да преструктурира разноските. Дано да не се постанова “, сподели още проф. Румен Гечев.

Той разяснява предлагането на президента Радев за понижаване на Данък добавена стойност на хляба: „ Това подхожда с предлагането на Българска социалистическа партия от доста години – диференцирана ставка освен за хляба, само че и за основни артикули. В Европейски Съюз единствено в България и Дания няма диференцирана ставка на Данък добавена стойност. Тук нямаме несъгласие с президента. Но Българска социалистическа партия е част от коалиция от 4 партии и ние не можем да осъществяваме на 100% нашата стратегия. “

Той добави, че с актуализацията в средата на годината ще се прегледат благоприятни условия за преструктуриране на пенсиите, както и възстановяване и увеличаване на обществения вектор в бюджета, в това число опция за въвеждане на диференцирана ставка за съществени храни. „ Българска социалистическа партия не се е отказала от това свое предложение “, акцентира проф. Гечев.

В умозаключение депутатът от левицата цитира последните данни за цените на тока, съгласно които има известна удобна наклонност на намаляване на цените на електричеството на нерегулирания пазар с съвсем 40%.

„ Но не можем да сме сигурни, че тази наклонност ще бъде трайна. Експертите настояват, че наклонността ще се затвърди напролет и лятото “, обърна внимание проф. Румен Гечев.

Той разяснява, че повода за нарастването на цените е отвън България, защото в България няма нарастване на разноските за производството на ток, само че има и български съставен елемент.

„ Правителството на ГЕРБ още през лятото на 2020 година разгласи, че либерализацията на пазара, която то осъществя, ще донесе мощна конкуренция и по-ниски цени, а резултатите са тъкмо противоположните. Организацията на борсата и нейните правила, готова от предходното постоянно държавно управление, докара до тези резултати “, сподели социалистът.

По неговите думи мораториумът е приключил своята работа, като българските семейства са плащали ток на закрепени цени. По думите на проф. Гечев другояче следствията са щели да бъдат извънредно тежки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР