Имаме ресурс и капацитет да отговаряме на различни видове кибератаки.

...
Имаме ресурс и капацитет да отговаряме на различни видове кибератаки.
Коментари Харесай

Божанов: Имаме ресурс да отговаряме на различни видове кибератаки

Имаме запас и потенциал да отговаряме на разнообразни типове хакерски атаки. Това съобщи министърът на електронното ръководство преди съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, отдадено на тематиката „ Киберсигурност “. 

„ По редица посоки, да вземем за пример офанзива за отвод на услуги – така наречен DDoS attack, имаме вдигната отбрана, която употребява външни снабдители. Дори и да ни засипят с такива офанзиви, да можем да ги отразим. За другите типове офанзиви, свързани с пробиви и приключване на данни, откриваме равнището на отбрана и го подвигаме там, където има потребност. По-важните и сериозни администрации и обекти са с по-високо равнище “, увери министърът.

Той уточни, че още преди началото на военния спор в Украйна министерството е отправило рекомендации към някои институции за това какви ограничения за киберсигурност е належащо да бъдат затегнати. „ Управляваме риска и се фокусираме там, където е най-критично “, изясни Божанов. По думите му най-важните системи за ръководство, като на електроцентралите да вземем за пример, са вътрешни и без връзка с интернет, което прави невероятно засягането им от хакерски офанзиви. 

Министърът добави още, че страната ни поставя старания да сканира личната си осведомителна инфраструктура, с цел да се ревизира за възможни нейни уязвимости. Според Божанов няма данни за възможна мощна хакерска офанзива, само че страната ни се приготвя за най-лошия сюжет. 

Министър Божанов разяснява и появяването на разнообразни дезинформации в обществените мрежи, които експертите дефинират като хибридна война. „ Контактът ни там е със обществените мрежи, с цел да приложат те кодекса на държание, който са подписали с Европейската комисия по отношение на дезинформацията. Те са го подписали, тъй че имат ангажимент, просто би трябвало да го ползват по-стриктно “, уточни той. 

Освен министър, в съвещанието на комисията депутатите изслушват още комисар Владимир Димитров – шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ при Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " – Министерство на вътрешните работи, бригаден военачалник Васил Събински – пълководец на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и бригаден военачалник Емил Шошев – шеф на Дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ в Министерството на защитата. Заседанието е закрито за медии. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР