Имаме разписан пилотен проект за 10 млн. лв., които ще

...
Имаме разписан пилотен проект за 10 млн. лв., които ще
Коментари Харесай

С пилотен проект от 10 млн.лв. туроператорите поемат глътка въздух


Имаме написан пилотен план за 10 млн. лева, които ще даде глътка въздух на бранш " Туризъм ". Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на конференция след среща с протестиращите туроператори.

На срещата участваха и премиера Бойко Борисов, и икономическият министър Лъчезар Борисов.

Критериите за пилотния план са облекчени и няма да се желае данъчна тежест.

С министъра на стопанската система организирахме незабавни диалози и по този начин намерихме едно съответно решение. Само дни след първата ни среща имаме написан пилотен план за към 10 млн. лева и още в петък той беше подаден в Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " , акцентира Николова.

Тези пари са незадоволителни, само че те са незабавната глътка въздух , която е изключително значима. Вече имаме написани и готови критерии за кандидатстване за този запас, увери вицепремиерът.

По думите й при одобрение на плана от Комитета за наблюдаване във допустимо най-кратки периоди искащите ще могат да подават заявки. Очакваме схемата да проработи още в месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ или съответната пилотна скица според от критериите ", добави министърът на туризма.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов увери от своя страна, че отрасловото министерство поддържа всеки един от браншовете в българската стопанска система, а туризмът е един от най-засегнатите.

" Това, за което сме се договорили е, че от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " ще пренасочим 10 млн. лева към Министерство на туризма, като пряк бенефиециент, което по-късно ще менажира тази стратегия и процедура. Това, кото ще създадем да няма субективизъм и доста ясни критерии ", увери министърът.

Лъчезар Борисов посочи, че всичко това ще бъде изцяло транспарантно , каквато е политиката на Министерство на стопанската система. Имаме работа до края на месец август. Подкрепям напълно вицепремиера във връзка с екскурзоводите. Там би трябвало да търсим обществена мярка, защото те не попадат в обсега на оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", сподели още икономическият министър.

Проектът за 10 милиона лв. в помощ на компаниите от туристическия отрасъл са част от плануваните милиард и 800 милиона по европейски стратегии.

Определени са към този момент и критерии за кандидатстване на компаниите от бранша. Очаква се схемата да проработи в края на месец август.

Марияна Николова увери, че схемата 60/40, която за туризма е 80 /20, ще продължи да работи до края на годината с равномерен преход от есенен към зимен туризъм. " Тази седмица, която измина много ограничения бяха набелязани. Имахме и смяна в законодотелството. Удължихме периодите, в които може те да отсрочат своите отговорности към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината ", акцентира тя.

Министърът на туризма изясни и за измененията в Закона за локалните налози и такси, с които депутатите промениха Закона за ограниченията и дейностите за изключителното състояние. Те плануват туроператорите, които са взели задатъци от своите клиенти, да могат да го възстановят до края на годината.

Важно конкретизиране, което направи Марияна Николова е, че екскурзоводите не влизат в пилотния план на стойност 10 млн.лв., а за тях се плануват обществени ограничения , с които да се подкрепи работата им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР