Имаме най-кратката продължителност на живот в целия Европейски съюз. Българите

...
Имаме най-кратката продължителност на живот в целия Европейски съюз. Българите
Коментари Харесай

България с най-кратка продължителност на живот в ЕС

Имаме най-кратката дълготрайност на живот в целия Европейски съюз. Българите се разболяват най-много от нездравословно хранене, само че пък равнището на затлъстяване у нас е под междинното за Европа, а младежите ни са най-активните физически от всички свои връстници на континента.

С всяко последващо десетилетие от 1960 година животът на европееца се удължава приблизително с над две години , пресмятат от Евростат. В България да вземем за пример, от 2000 до 2019-а се е удължил с 3 години и половина. Появата на COVID-19 обаче обърна наклонността. Според европейската статистика, при междинна дълготрайност на живота в Европейски Съюз от малко над 80 години, дамите живеят с 5 години повече от мъжете. Най-дълголетните европейци са в Испания, където междинната дълготрайност доближава 85 години и половина.

Последното място за жал е наше. При междинна дълготрайност на живота в България от 71 години и половина . Жените у нас живеят приблизително до 75, а мъжете до 68. Добрата вест е, че продължителността на живота у нас през последните години не спада по този начин, както в някои от другите страни членки като Франция и Словакия.

Смъртните случаи се дължат на поведенчески рискови фактори – нездравословно хранене, тютюнопушене, ниска физическа интензивност и приложимост на алкохол, предадоха от „ NOVA “. Годишната приложимост у нас се равнява на 11 литра и половина на глава от популацията, при междинна стойност за Европейския съюз от 10 литра. Факторите на околната среда също не са за подценяване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР