Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при

...
Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Цените ще се свалят, ако бъдат подпомогнати производителите


„ Имаме неприятна и изцяло сбъркана земеделска политика, която рефлектира при питателните артикули. Всички знаем, че дотациите в огромната си част отиваха при зърнопроизводителите. Сектори като зеленчукопроизводство, произвеждане на плодове, месо и мляко останаха недофинансирани от дотации. Липсата на дотации в тези браншове докара до високите цени. Производителите там би трябвало да се подкрепят. Тогава те биха могли да понижат цената, инфлацията би била доста по-ниска “.

Това съобщи пред bTV Лидия Шулева, икономист и някогашен вицепремиер и министър на стопанската система и обществената политика.

„ Цените на производителите на хранителни артикули в България са скочили сред 60 и 70%. Голямото нарастване на инфлацията у нас се дължи на първо място на питателните артикули.

Производителите в бранша хранителни артикули имат 56% нарастване на материали, 109% нарастване на електричеството след обезщетенията, 216% на газа, 29% на работната заплата. Всичко това образува цена, която е със 70% по-висока за производител “, уточни тя.

„ Ако една стока е коствала 5 лв. при производител и имаме 30% надценка в комерсиална верига или хранителен магазин, тя ще коства 6,50 лв.. Ако в този момент цената му се е нараснала със 70%, при производител той ще коства 8,50 лв.. И в случай че сложим 30% надценка при производител, то към този момент ще коства 11,50 лв..

Ако вземем ограниченията на държавното управление за битка с инфлацията и свалим с 5% надценката, ще се получи цена 10,65 лв.. Кое образува инфлацията? Тези 80 стотинки, с които ще понижим крайната цена с понижаване на комерсиалната надценка, или тези 3,50 лв., с които се качи цената при производител? “, запита Лидия Шулева.

„ Проблемът е при производителите, само че не, че те са отговорни, а тъй като цените там скочиха “, сподели още тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР