Имаме конкретни предложения в детайли от страна на правителството, които

...
Имаме конкретни предложения в детайли от страна на правителството, които
Коментари Харесай

Овцевъди: Обмисляхме следващата седмица евентуално да направим протестите в София

Имаме съответни оферти в елементи от страна на държавното управление, които през днешния ден би трябвало да бъдат разисквани с всичките ни структури. За нас е значимо да осъществим това, с което сме почнали митинга. Това съобщи пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на управлението на Българската земеделска камара.

„ Вчера не сме се съгласявали с нито едно от предложенията на държавното управление. За някои от тях сме изразили условно – „ Да, това би могло да се случи “ или „ Не би могло да се случи “ – само че нищо не е решено, до момента в който не е решено “.

Всички чувствителни браншове в селското стопанство, като се изключи зърнопроизводството, искаме да получим равнищата на подкрепяне от 2022 година и 2023 г.- това са 178 млн. лева, настоя Караколев в предаването „ Преди всички “. Той означи, че при зърнопроизводителите обстановката е друга, тъй като при тях има ясна формулировка.

Администрацията има задоволително време, с цел да прегледа къде има буфери и ресурси и от кое място може да преструктурира средства, счита той. Според него не би трябвало да се поддържа компания, която има огромна облага, а методът би трябвало да е диференциран.

Протестите на земеделците не престават и през днешния ден. През уикенда не сме възнамерявали митинги, няма да затрудняваме пътуванията през почивните дни, сподели Симеон Караколев. По думите му на митинга няма ескалация и никакви търкания с органите на реда:

„ Нашите митинги са мирни, те не са политически. Не желаеме да клатим кабинета, да пада държавно управление и така нататък, имаме чисто браншови претенции. Част от законите, които държим да се случат, стоят на трупчета от години “.

Обмисляхме идната седмица вероятно да създадем митингите в София, разгласи Караколев.

А на следващия ден ще има поредна среща, само че дали тя ще е последна не е ясно:

„ Със самото сядане на масата на договарянията ние ясно декларирахме, че Българска земеделска камара няма политически претенции. Нашите претенции са финансови, законодателни, обгръщат експертността в протичащото се в бранш „ Селско стопанство “. Винаги ще има недоволни – това са 200 организации. Затова желаеме закон. Има играчи, които към този момент би трябвало да излязат и да се пенсионират. Те не желаят да го вършат и основават дискомфорт “.

Караколев акцентира, че сега на митинга са към 13 организации от Българската земеделска камара и още 1-2, които са отвън камарата, само че са с районен аспект. По думите му точно Българската земеделска камара е структурата, която провежда митингите и отстоява ползите на селското стопанство.

Причината за диалозите с премиера Денков ги направихме на 2 стадия, тъй като има доста организации, изясни той. По думите му няма разединение на сектора.

В България има 200 браншови организации и всеки упорства за своето, разяснява Караколев. Той е безапелационен, че би трябвало да има Закон за браншовите организации, който да постави ред. По думите му той е един от 7-те от законодателния пакет, който се разисква и при постигане на съглашение ще бъде коментиран с водачите на сглобката.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР