Имаме деформиран профил на българското земеделие - мощно зърнопроизводство, но

...
Имаме деформиран профил на българското земеделие - мощно зърнопроизводство, но
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Разработваме показатели за продоволствената сигурност

„ Имаме деформиран профил на българското земеделие - мощно зърнопроизводство, само че слаби браншове – плодове, зеленчуци и отглеждане на животни. Изнасяме това, от което вършим месо и мляко – зърното, а внасяме месо и мляко и безобразни количества плодове и зеленчуци ”. Това съобщи новият министър на земеделието и храните Кирил Вътев в отрасловата парламентарна комисия при представянето на политическия кабинет на ведомството, представен от Българска телеграфна агенция.

Неговата концепция е да се промени досегашния секторен метод, като се премине към работа по продуктови линии - от полето до масата. Така ще се подкрепи най-слабото звено и ще се укрепи цялата суровинна база от полето до преработката.

Разработват се индикатори за продоволствената сигурност. „ Ние ще измерваме нашата взаимна работа с тези индикатори, в случай че те порастват – работим добре, в случай че не порастват - ще имаме проблем. Земеделието би трябвало да стане народен приоритет ”, съобщи Вътев.

„ За мен Фонд " Земеделие " е основна институция, която в случай че не работи на ярко, не способства значително за земеделието и би ми било любопитно да погледнем обратно към всички утвърдени и изплатени планове, какъв брой са живи през днешния ден, каква е изгодата за стопанската система ни и земеделието ни ”, изясни министърът. Той добави, че политическият екип на Министерството към момента не запълнен, което пречи на бързото осъществяване на дилемите. 

Министърът, който идва от частния бранш, прикани депутатите да го следят " под лупа " дали не работи в персонален интерес.

Комисията гласоподава Законопроекта за одобрение на Протокола за изменение на Споразумението за основаване на Международна организация по лозата и виното (МОЛВ), подписано на 3 април 2001 година, поради смяна на седалището на организацията, импортиран от Министерския съвет на 13 април. Законопроект бе показан от изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по лозата и виното инж. Красимир Коев.

През 2022 година по самодейност на Франция, поради дългогодишните обичаи на района в лозаро-винарския бранш, бяха подхванати стъпки по пренасяне на седалището на МОЛВ от Париж в Дижон. В Дижон е единствената интернационална катедра на ЮНЕСКО " Култура и традиция на виното " там е издигнат и Международен град на гастрономията и виното, с който МОЛВ ще взаимодейства директно. България е дълготраен член на Международната организация по лозата и виното.

Членовете на комисията одобриха на първо четене измененията в Закона за ръководство на агрохранителната верига, импортиран от Кирил Петков и група народни представители на 26 април 2023 година С измененията се планува изпитванията на проби на категории животни и артикули за задачите на формалния надзор, осъществяван на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, да се реализира само в лаборатории на Българската организация по сигурност на храните. Тези действия, реализирани на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, не могат да бъдат превъзлагани. Вносителите на законопроекта показаха, че с измененията се цели " профилактика " на опцията частни субекти да построяват лаборатории в бъдеще по граничните пунктове.

Членовете на комисията взеха решение законопроектът да бъде изпратен на Министерството на земеделието и храните за правене на нотификационни документи преди да бъде признат от комисията на второ гласоподаване.


Инфо: NOVA

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР