10% разлика между първия и втория, ако изборите бъдат днес

...
10% разлика между първия и втория, ако изборите бъдат днес
Коментари Харесай

50-ият парламент може да е още по-фрагментиран, прогнозира Първан Симеонов

10% разлика сред първия и втория, в случай че изборите бъдат през днешния ден и битка за второто и третото място, демонстрира сондаж на " Галъп интернешънъл болкан " за Българското национално радио. Той обгръща 1003-ма пълнолетни българи в представителна извадка и е извършен посредством изявление „ лице в лице " с таблети сред 29 май и 4 юни.

ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, на второ, трето и четвърто място с доста близки проценти се подреждат ПП-ДБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия биха имали 8%, Има Такъв Народ малко над 6%.

Близо до 4-процентовата преграда са " Солидарна България " с 3,1% и " Синя България " с 2,8%. Още 4 партии биха минали единия %, след който се получава дотация. Малко над 40% би била изборната интензивност, а 3,5% заявяват, че биха отбелязали „ Не поддържам никого ".

За евровота картината не е доста по-различна. Голяма преднина за ГЕРБ-СДС, по-късно с близки проценти се подреждат ПП-ДБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи, от Българска социалистическа партия събират 7,9%.

Има Такъв Народ е с 5,9% навръх ръба за прескачане на бариерата за посланичество в Европарламента. По-назад в този момент остават " Солидарна България " и " Синя България ".

Ако водачът в сондажа е явен, то битката остава за второто и третото място в бъдещия парламент, сочи изследването на Галъп интернешънъл болкан.

" Когато са близки дистанциите - това стимулира електоратите и те може да не завършат в пакет, нали там са три обединения ", сподели Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл болкан ".

И в случай че до момента в Народното събрание имаше 6 партии, то идващото Народно заседание може да е още по-фрагментирано и в състава му да има 7 и даже 8 партии.

" Има доста солидно показване на по-малки обединения в този момент - това са, тъй като има търсене в такава патова обстановка " нито-нито " има търсене или за трети варианти или варианти " против всички ", изясни Симеонов.

На изборите се чака и съревнование с преференциите. Около 300 хиляди души пък ще вземат решението за кого да гласоподават в последния миг.

" Всичко е под въпрос на тези избори, всичко ще се реши през днешния ден, на следващия ден и в неделя, тъй като стотици хиляди българи ще вземат решението занапред ", сподели още Симеонов.

Картината за европарламента е сходна, само остава неяснотата дали 5 или 6 партии ще съумеят да излъчат евродепутати. Това демонстрира последният сондаж на „ Галъп интернешънъл болкан " за Българското национално радио. В него са интервюирани 1003 - ма пълнолетни българи в представителна извадка, посредством изявление " лице в лице " с таблети осъществено сред 29 май и 4 юни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР