Имаме 1,4 млн. души фантоми. Това са избирателите, които не

...
Имаме 1,4 млн. души фантоми. Това са избирателите, които не
Коментари Харесай

Михаил Константинов за парадоксите на вота: Какво ще правят комисиите, ако може да гласуваш за голям кмет, но не и за малък?

" Имаме 1,4 млн. души фантоми. Това са гласоподавателите, които не са налични за локалния избор, само че попадат в описите. През последните 15-20 години има към 15 000 души в описите, които са отвън наличното население. Класиката е в дейната регистрация, за която приказвам от 30 години, само че нашите политици не желаят да се занимават с казуса. Ако никой не нарушава закона, няма да има значение, че има " фантоми ". Ако сте в по-дълга отпуска и сте 30 дни на друго място, би трябвало да си промените регистрацията. Никой не го прави. Това, че има доста гласоподаватели в чужбина или доста от тези в България не гласоподават, не прави нелегитимен избора. Тези, които си видят името в описите, дефинират кой ще ръководи ". Това съобщи пред БТВ проф. Михаил Константинов.

" Слава Богу, във всяка секция ще има хартия. Така че, в случай че стане нещо с машините и със софтуера, няма да има проблеми. В Европа няма такова машинно гласоподаване - в Бразилия, в Индия и в Бутан има. В Европа беше отстранено като се изключи Брюксел, тъй като хората се караха и се срутва доверието в изборния развой. В най-лошия случай ще се постанова да натискате 5 клавиша на 10 страници на машините. Поставям тематика за размисъл - какво ще вършат комисиите, в случай че имаш право да гласуваш за " огромен " кмет за дребен кмет, само че не и за дребен ", попита проф. Константинов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР