Имам мечта да направя собствено кино пространство някой ден, не

...
Имам мечта да направя собствено кино пространство някой ден, не
Коментари Харесай

Христо Христозов: Изкуството не е за разбиране, то е за преживяване

Имам фантазия да направя лично кино пространство някой ден, не напълно надалеч. Това сподели за предаването " Сториборд " по Радио " Фокус " бившият програмен шеф на Дома на киното Христо Христозов. Той дефинира рутината и някои вътрешни несъгласия като съществени аргументи да напусне поста след 15 години отпред на Дом на киното. 

Сблъсъкът сред комерсиалното и " високото " изкуство 

" Тази борба е по-скоро измислена. Тя се измисля най-много от нас, които сме в арт средите, тъй като като че ли се усещаме ощетени. "  

Според Христозов феновете постоянно пренебрегват артхаус киното, тъй като то не е забавление и бягство от действителността. 

" Хората, които обичат да гледат кино обичат и комерсиалното и по-експерименталното. Публиката на Дома на киното възприема киното като метод на живот. То е основна част от всекидневието. Зрителите на Дома избират да гледат положително и качествено наличие, което се демонстрира най-вече в арт кината ", сподели Христо Христозов. 

Той съобщи, че доста постоянно почитателите на комерсиалните кина не знаят какво се случва на арт сцената. Според него при съответна покана и подтекст биха се заинтригували от разнообразни кино творби. Христозов е безапелационен, че разграниченията са нездравословни. " Изкуството не е за схващане, то е за прекарване ". 

Все отново Христозов акцентира, че разликата в мащабите понякога го плаши. " Например " Бързи и гневни " имаше повече от 60 000 фенове в първия си уикенд против няколко хиляди за по-хубав арт филм. Разликата в мащаба е една индикация какви са полезностите и културата в едно общество. "  

Битката с пиратството 

Христозов изясни, че филмите у нас идват със забавяне и точно тогава се намесват пиратските уеб сайтове. " Чрез тях има десетки пъти повече гледания, в сравнение с впоследствие на огромен екран. Много малко от хората, които гледат пиратски филмите по-късно ги гледат и на кино. "  

" В феновете има едно неспокойствие - разбирам го ненапълно, само че и изобщо не го разбирам. Аз съм окей да очаквам или пътувам. "

Апелът на Христо Христозов е да знаем, че когато пиратстваме лишаваме създателите от полагащо се заплащане. 

" Зарадвах се, когато разбрах, че поради едно дело за авторски права едни пиратски уеб сайтове могат да бъдат лимитирани. "  

" Все отново не би трябвало да забравяме, че има дребни обитаеми места, които нямат достъп то тези филми. Трябва да се търси баланс. Надявам се от ден на ден платформи да оферират по-широко наличие. "  

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР