Анализ: Неявяването на БРИКС говори много за стесняващите се хоризонти на Путин

...
Имало едно време руският президент Владимир Путин беше човекът, който
Коментари Харесай

Имало едно време руският президент Владимир Путин беше човекът, който трябваше да се види: в седмиците преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна световните лидери се редуваха да пътуват до Москва, за да призоват лидера на Кремъл да се отдръпне от ръба и да отмени всякакви планове за атака.

Тези усилия се провалиха. Но човекът, който постави началото на катастрофална война, сега смята, че възможностите му за пътуване са изключително ограничени.

Това може да изглежда маловажен въпрос за човек, който управлява държава, обхващаща единадесет часови зони. В края на краищата, Путин има отворена врата към Пекин и приятелски настроените към Кремъл лидери в Централна Азия и Иран разгърнаха посрещането след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

И разбира се, той винаги ще има Минск: силният беларус Александър Лукашенко, който осигури на Русия стартова площадка за инвазията, също е домакин на Путин.

Но Путин ще отсъства значително от ключов глобален форум тази седмица, срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург. Неговото неявяване говори красноречиво за изолацията на Русия – и стесняващите се хоризонти на Путин.

Лидерите на останалите членове на икономическия блок БРИКС – президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, лидерът на Китай Си Дзинпин, президентът на Бразилия Луис Лула да Силва и премиерът на Индия Нарендра Моди – се очаква да бъдат там.

Но миналия месец офисът на Рамафоса каза, че Путин няма да присъства „по взаимно съгласие“. Руският външен министър Сергей Лавров го замества, въпреки че руските държавни медии казаха, че Путин ще се появи чрез видеовръзка.

Наистина ли има значение дали Путин се обади на този? Участието в международен разговорник може да е удобен начин да се държите като играч на глобалната сцена, но на Путин му липсва нещо повече от още една групова снимка.

Путин е твърд привърженик на това, което той нарича „многополюсен световен ред“, насърчавайки структури като БРИКС като противотежест на ръководените от САЩ и Запада институции, които остро осъдиха Русия за нейната война срещу Украйна.

 Изглед от въздуха на манганова мина в пустинята Калахари. class= Изглед от въздуха на манганова мина в пустинята Калахари. Байрън Блънт/CNN

И докато действията на Русия може да са довели до широко осъждане от Запада, тя остава заключена в кампания за международно влияние и подкрепа, особено в глобалния юг.

Укрепването на такава подкрепа на фона на войната срещу Украйна беше ключова цел на неотдавнашната среща на върха Русия-Африка на Путин в Санкт Петербург. Участието на африканските лидери може да е разочаровало Кремъл – по-малко от половината държавни глави, присъствали на подобна конференция през 2019 г., се появиха на събитието миналия месец – но руската външна политика все още разчита на дипломатическа и политическа подкрепа от страни от Африка, Латинска Америка и Азия.

Тогава защо Путин ще пропусне още една възможност да популяризира визията си? Е, като за начало, има не маловажен въпрос за заповед от Международния наказателен съд.

През март МНС издаде заповед за Путин и друг руски служител за предполагаема схема за депортиране на украински деца в Русия. Заповедта на МНС постави Южна Африка в затруднение: Като страна по договора, управляващ съда в Хага, Южна Африка е длъжна да арестува лица, обвинени от МНС.

Магическо мислене е да се предположи, че Путин може да е бил арестуван на асфалта в Йоханесбург. В края на краищата, тогавашният судански президент Омар ал-Башир – който беше и остава обвинен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, свързани с геноцида в Дарфур – успя да избегне подобна съдба по време на посещение през 2015 г. в Южна Африка, напускайки страната, докато съд разгледа искане от МНС за арестуването му.

Кремъл, разбира се, настръхва при всякакви намеквания, че Путин се оттегля от срещата на върха на БРИКС заради заповед на МНС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията, направени от Рамафоса в поверителна клетвена декларация, че Русия ще гледа на ареста на Путин като на „обявяване на война“.

А самият Путин каза пред журналисти на 29 юли, че не смята присъствието си в БРИКС за „по-важно от моето присъствие в Русия сега“, според държавната информационна агенция ТАСС.

Независимо от мотива, оптиката за неявяване на Путин на срещата на върха не е добра за Москва. Но Русия продължава напред с PR кампания, която представя Русия като твърдо антиколониална сила, която подкрепя един по-справедлив и справедлив световен ред.

01 Путин среща на върха в Русия в Африка Алексей Даничев/Sputnik/Pool/Ройтерс

В наскоро публикувано интервю руският външен министър Лавров изложи основните точки на разговор.

„Със сигурност съм съгласен, че концепцията за западно господство, насърчавана от Съединените щати и техните подчинени страни, не осигурява хармоничното развитие на цялото човечество“, каза той.

„Напротив, трябва да се справим (с) безкрайния стремеж на западното малцинство към военна, политическа, финансова и икономическа експанзия. Техните лозунги се променят: насърчават глобализацията, след това вестернизацията, американизацията, универсализацията, либерализацията и т.н. Но същността остава същата – те се стремят да подчинят всеки независим играч и да го принудят да играе по правилата, които са изгодни за Запада.“

САЩ и техните съюзници, продължи Лавров, „се опитват да забавят естествената еволюция на международните отношения и формирането на многополюсна система или дори да обърнат процеса. Те нямат нищо против да използват неподходящи и незаконни методи, включително използването на сила или едностранни санкции (неодобрени от Съвета за сигурност на ООН), информационна и психологическа война и т.н., за да наклонят света според техните нужди.

Иронията тук е доста богата. Русия, в края на краищата, води война срещу Украйна, която Путин оправда с явно имперски термини.

А краят на еднополюсния свят, според Путин, изглежда означава, че Русия може да се занимава с кървавия бизнес на окупирането на Украйна, неограничена от международните норми, под фалшивото знаме на освобождението.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР