Имало е няколко замисъла за освобождаването на Васил Левски.Това каза

...
Имало е няколко замисъла за освобождаването на Васил Левски.Това каза
Коментари Харесай

Атанас Узунов и комитети от Тракия подготвят освобождаването на Левски, но той вече е обесен в София

Имало е няколко замисъла за освобождението на Васил Левски.

Това сподели в предаването „ 120 минути “ по БТВ историкът проф. Пламен Павлов, създател на „ Алманах за Васил Левски – пълководец и създател на революцията “.

„ Практически Васил Левски твори революционната организация на терен, за разлика от предходните стратези, които считат, че това ще стане с активността на четите. Разбира се там са хора като Раковски и Каравелов, само че в последна сметка този, който е намерил най-адекватната форма, е Васил Левски, който е създател на революцията и на свободата “, изясни той.

Проф. Пламен Павлов уточни още, че има „ два замисъла, само че до опит за освобождението на Левски не се стига, тъй като той е съден и обесен в София. Първият план е осъществен ненапълно в Търново. Залавят го в Къкринското ханче и е отведен в Ловеч. Той споделя, че е от Търново и го местят там. По това време Търново е регионален център, а Ловеч – околийски. Именно в Търново той признава, че е търсеният Левски “, добави още той.

Проф. Пламен Павлов съобщи, че Търновският революционен комитет прави опит да подпали конака, както и да сътвори една спонтанна чета. До освобождението на Левски обаче по този начин и не се стига. „ Следващият план, който не трябва да бъде подценяван, е на Атанас Узунов – наследникът на Левски в организацията. Той е преподавател в Стара Загора и дружно с няколко комитета от Тракия се прави опит за ремонт на жп линията. Така те са се надявали, че ще съумеят да освободят Левски. Когато са били подготвени да го създадат, се оказало, че той към този момент е обесен в София “, описа още историкът.

От думите му стана ясно, че подготовка за освобождението на Васил Левски е имало и в Русе, тъй като се е считало, че той ще бъде отведен там. „ Русе е бил столицата на Дунавския вилает, а Търново и София са били единствено регионални градове и по тази причина никой не е очаквал той да бъде съден там “, разясни проф. Павлов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР