Имали сме най-древната цивилизация, най-древната култура и азбука, а пък

...
Имали сме най-древната цивилизация, най-древната култура и азбука, а пък
Коментари Харесай

В България: Така е, когато простащината се превърне в норма

Имали сме най-древната цивилизация, най-древната просвета и писменост, а пък гледали на българите като на " втора употреба ". Защо ли? Ами задоволително е да видиш наследниците на тази антична просвета по пътищата на България, написа Александър Андреев в коментар за Deutsche Welle .
България още веднъж се появи на потискащото второ място в една статистика, представена от Еврокомисията: за убитите в пътно-транспортни катастрофи - с 88 жертви на един милион население. По-напред е единствено Румъния с 96 убити на милион. Само за съпоставяне - в страни като Дания, Холандия, Ирландия и Швеция, видяно в съразмерност, жертвите на произшествия са към три пъти по-малко.
Всеки може да изрецитира триадата от фактори, които предопределят този печален български принос в статистиката: неприятни пътища, неприятни коли, недисциплинирани водачи . За всеки от тях може да се разсъждава напоително. И да се изяснява за новите автомагистрали, за новите коли и за „ някои към момента нерешени проблеми ".
Но дайте да не се лъжем: убиват не толкоз пътищата и колите, колкото водачите . А през последните десетилетия. Той е нападателен и разпасан, фуклив и безконтролен, некултурен и неведнъж едва просветен, лишен от всякакво публично възприятие и от рефлекса да зачита близките.

Така е, когато в една страна върховенството на закона го има единствено на хартия, когато грубостта и простащината се трансфорат в норма, когато вместо общество има единствено сблъскващи се персонални ползи, когато нито фамилията, нито учебното заведение съумяват да победят улицата, когато в поведенчески модел се трансформират необразовани инфлуенсъри с огромни мускули, респективно – с огромни гърди, и още по-големи коли, когато…
Тази известна жалейка може да продължи още дълго. Показателно е обаче, че паралелно с нея върви и другата жалейка: по какъв начин не ни броят за равноправни европейци - нас, дето сме имали най-древната цивилизация, най-древната просвета, най-древната история, най-древната писменост, а пък когато Карл Пети говорел на немски единствено с конете си…
Мисля, че няма потребност от доста пояснения. Ако искаш да си европеец – бъди европеец освен по марката на автомобила си, само че и по полезности, по възприятие за отговорност, по почит към другия. Иначе и отсега нататък ще си останеш втора употреба.
И даже Volkswagen да пристигна в България и да стартира да създава новите си лъскави европейски коли, зад техните кормила отново ще сядат същите хора.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР