Имали ли сте чувството, че някъде има парти, на което

...
Имали ли сте чувството, че някъде има парти, на което
Коментари Харесай

Кешът е нискодоходен актив, но с добродетели

Имали ли сте възприятието, че някъде има празненство, на което не сте поканени? Такова имат и вложителите, които в миналото са вложили капитал в тримесечни държавни облигации или на депозит в банка. Парите са сигурен актив, само че губещ. Реалната възвращаемост на рисковите активи е доста по-голяма. Вярно е, че парите дават варианти - да купувате на ниска цена, когато други продават. Но епизодите с под паника разпродажби бяха мимолетни, значително с помощта на централните банки, които доставяха ликвидност в незабавните случаи. Защо им е тогава на вложителите да поемат различните разноски за поддържане на кеш?

Все отново най-малко в този момент парите оферират дребна възвращаемост или вероятност за такава. Овърнайт лихвените проценти се покачиха, изключително в Латинска Америка и Източна Европа. Централната банката на Англия може да увеличи главния си лихвен % преди края на годината. Федералният запас може да ги последва по някое време идната година. Но нормата на възвращаемост на краткосрочните парични пазари към момента е под темпа на инфлация и се чака да остане такава. За тези, които търсят възвращаемост, притежаването на пари остава губещо занятие в действително изражение.

Истинската прелест на кеша като актив в портфейла обаче се крие другаде. Все повече и повече капитали са обвързани с вложения, където огромна част от изплащането се крие в далечното бъдеще. Това се вижда и от голямата пазарна капитализация на шепа софтуерни компании в Съединени американски щати и в наливането на пари във фондове за частен и рисков капитал. Инвеститорите би трябвало да чакат още по-дълго, с цел да получат парите си назад. Междувременно портфейлите им са уязвими от внезапно повишаване на лихвените проценти. Един елементарен метод за намаляване на този риск е да държите повече пари в брой.

Концепцията за дюрацията (duration) е потребна в това отношение. Тя е знак за виталния цикъл на облигацията. Индикаторът е обвързван с матуритета, само че е по-различен от него. Дюрацията взема поради, че част от дължимото на притежателите на облигации - годишната рента, или " ваучър ", се изплаща преди главницата, която се дължи пък на падежа. Колкото по-дълго би трябвало да чакате заплащанията по купони и главница, толкоз по-дълга е дюрацията. Индикаторът също по този начин е индикатор за това какъв брой сензитивна е цената на облигацията при промени на лихвените проценти. Колкото по-голяма е продължителността на облигацията, толкоз по-чувствителна е тя към повишението на лихвените проценти.
Реклама
Продължителността като знак може да се приложи и при акциите. Вземете познатото съответствие цена-печалба, или price to earnings (P/E), цената, плащана от вложителите за обещано парче от облагата на компанията. Идеята е, че в случай че дадена акция има цена-печалба от 10 въз основа на последните облаги, то ще са нужни 10 години на вложителя, с цел да избие назад разноските си, които е направил за покупка на акцията през днешния ден, в случай че се одобри, че облагите остават непрекъснати. Ако P/E е 20, това значи, че ще отнеме 20 години. Следователно знакът цена-печалба е груба мярка за дюрацията на акциите. На тази основа американските акции като цяло рядко са имали по-голяма дълготрайност от облигациите. Циклично поправеното съответствие цена/печалба, знак, разпространяван от Робърт Шилър от Йейлския университет, в този момент е покрай 40. Стойността е била по-висока единствено преди спукването на дотком балона през 1999-2000 година

Приложението за дълготрайните активи също е сходно. Реалните дълготрайни лихвени проценти са измежду най-ниските в историята. В резултат на това възвращаемостта на вложенията даже в далечно бъдеще, един път дисконтирана, през днешния ден има висока стойност. Тоест продължителността не е висока единствено при акциите. Имотите се правят оценка на висока цена по отношение на потока от бъдещи наеми. Инвеститорите се натрупват във фондове за частен капитал и рисков капитал, които може би няма да изплащат облаги за десетилетие или повече. Изглежда, че всеки актив е дългогодишен. Но с по-дълга дълготрайност идва по-голям риск ненадейно и нападателно повишение на лихвените проценти да докара до срив в цената на активите.

Типичен капиталов портфейл от акции, облигации и парцели е уязвим по отношение на сходен риск. Няма прекалено много положителни способи да се хеджира заплахата. Купуването на застраховка от пазара на варианти против срив на фондовия пазар е скъпо и мъчно начинание.

Тук влиза кешът. Парите по формулировка са кратковременен актив. Ако лихвените проценти се покачат внезапно, притежателите на краткосрочни облигации и кеш могат да усетят изгодите бързо даже когато други активи страдат. Така че с повишаването на продължителността на вашето портфолио има смисъл да увеличите и вашите парични наличия. Колко тъкмо ще зависи, както постоянно, от вашия вкус за риск. Точно както ви поучават да продавате акциите си на равнището, при което да може да спите умерено нощем, по същата логичност е добре да натрупате задоволително парични ресурси, с цел да стигнете до заспиването.
Реклама
Разбира се, сходна тактика идва с спомагателни разноски. Докато пазарите на активи не престават да процъфтяват, паричните средства ще бъдат спънка за вашето портфолио. Така да бъде. Пропускането на някои облаги е цената, която плащате за намаляване на риска от по-висока дюрация.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР