Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му

...
Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му
Коментари Харесай

Димитър Радев: Казах на президента, че не е добра идея БНБ да се въвлича в политическия процес

Имахме работлив диалог, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра концепция да се въвлича Българска народна банка в политическия развой – най-малкото по две групи от аргументи.
Това сподели пред публицисти шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, откакто се срещна с президента Румен Радев по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател.
„ Първата са чисто съдържателни – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време “, сподели той. Според него след 2015 година е реализирана здравословна отдалеченост сред банката и политическия развой и сили, предава Труд.
По думите му има и редица правни аргументи. „ Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са доста експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности “, изясни Димитър Радев.
„ Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф “, разяснява Радев.
„ С концепцията да решим преходен проблем ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява “, добави Димитър Радев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР