Имах щастието да се запозная с един от най-големите украински

...
Имах щастието да се запозная с един от най-големите украински
Коментари Харесай

Анна Багряна: „Нашите хора воюват не само за Украйна, но и за Европа също“

„ Имах щастието да се срещна с един от най-големите украински преводачи на българска лирика - Дмитро Билоус. Той ми сподели света на българската литература и лирика. Разказа ми доста прочувственото за Елисавета Багряна и нейните стихове ме заинтригуваха до толкоз, че си споделих, че ще науча български, единствено с цел да преведа Елисавета Багряна на украински. “, споделя Анна Багряна за стихосбирката „ Вечната и святата “.

„ Тук има някакви, може би, външни неща, които пречат и които са свързани с българската политика и със мощната съветска агитация, която за жалост още я има в България и това се вижда на всички места, за жалост. Другата причина е вътрешна. Това е обвързвано с някакъв психически миг - тези хора желаят колкото се може по-бързо да се върнат в Украйна и може би си поставят преграда, поради която не могат бързо да научат български, да си намерят работа, само че множеството хора се вършат и към този момент преодоляват тази преграда “, споделя Анна за пречките в интеграцията на украинците у нас.

„ Заради съветската агитация и дезинформация доста българи имат вяра, че украинците сме неприятни хора, само че желая да кажа че във всяка страна и нация има разнообразни хора. Тук пристигнаха доста музиканти, хора с по две-три висши образования и желаят да се осъществят, да бъдат потребни с това, което могат да вършат, освен да работят за пари, да оцелеят, само че и да вършат нещо потребно. И аз мисля, че това е хубаво и за България. “, споделя Анна.
„ Акциите, които направихме преди Коледа, това в действителност беше може би двойно или тройно потребно, тъй като нещата, които подготвиха дружно - украинките и българките, бяха изключително значими и за бежанките, и за украинските бойци, а и за българките. Рисунките на украинските деца, които пращаха на своите татковци и на други бойци, това може би са дребни неща, само че знам от моите другари, които водят война от 2014 година, че са доста значими за тях, Те в действителност ги топлят и по някакъв метод, им дават мощ. Аз съм сигурна, че те усетиха нашата обич. “, споделя Анна Багряна за благотворителните акции на клуб „ Оранта “ и изпратените в Украйна дарове.

„ Когато споделят „ мир “, те имат поради, че Украйна би трябвало да се съобщи. Така виждат мира, нямат друго виждане за привършване на тази война. Не бих поискала на никой българин да преживее това, което доста украинци претърпяха. То е доста ужасно. И по тази причина не е вероятен мир с тези хора, те би трябвало да се махнат и да скъсаме всевъзможни връзки с тях, и културни и дипломатически. “, споделя мнението си Анна.

Целият диалог на Росица Генчовска с Анна Багряна можете да гледате във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР