Има значителен импулс в отношенията между Съединените щати и Турция,

...
Има значителен импулс в отношенията между Съединените щати и Турция,
Коментари Харесай

Сенатор Мърфи: Връзките между САЩ и Турция сега имат значителен тласък

Има забележителен подтик в връзките сред Съединените щати и Турция, от който двамата съдружници в НАТО могат да се възползват, сподели американският сенатор Крис Мърфи по време на посещаване в Турция след одобряването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, оповестява Reuters.

Връзките сред тях от дълго време са обтегнати заради въпроси, вариращи от покупката на Турция на съветски системи за противоракетна защита S-400 до поддръжката на Съединени американски щати за кюрдска милиция в Сирия, която Анкара счита за терористична група, и разнообразни проблеми с човешките права.

„ Определено усещате някакво същинско ново, целеустремено, положително възприятие във връзката и ние доста го усетихме на всички наши срещи през вчерашния ден “, сподели още Мърфи.

Миналата седмица самият президент Тайип Ердоган приказва за позитивна наклонност в връзките сред двамата съдружници в НАТО, като продажбата на изтребители F-16 на Турция ще продължи, откакто тя ратифицира присъединението на Швеция към НАТО след 20 месеца закъснение.

Мърфи и сенатор Жан Шахин се срещнаха с Ердоган и външния министър Хакан Фидан, с цел да изразят признателност за поддръжката на Турция по въпроса и да обсъдят какво ще последва.

„ Мисля, че това е миг на забележителна инерция за партньорството сред Съединени американски щати и Турция “, сподели той, с доста въпроси, по които те могат да се опитат да извлекат капитал в „ един комплициран съюз, който има възходи и падения “.

Мърфи сподели, че Русия и Украйна са преди всичко в дневния ред на договарянията, по-специално нуждата от по-тясно съдействие, „ с цел да се подсигурява, че Турция няма да продължи да бъде място, където Русия може да заобиколи глобите на Съединени американски щати “.

„ Чухме доста поддръжка за засилено партньорство. Мисля, че гласуването в Швеция и решението за F-16 ще ни улеснят да работим по-тясно дружно, с цел да помогнем за използването на глобите на Съединени американски щати “, добави Мърфи.

Той сподели, че са разискали някои евентуални нови пътища за формализиране на работата по съгласуване на глобите.

Мърфи съобщи още, че също по този начин има капацитет да се откри път напред по въпроса за покупката от Турция на съветските системи С-400, което накара Вашингтон да наложи наказания на отбранителната промишленост на Турция през 2020 година

Разговорите в Анкара се занимаваха с „ доста деликатната тематика “ за Сирия, на фона на продължително напрежение по отношение на поддръжката на Съединени американски щати за силите в коалиция против бойците на „ Ислямска страна “, които съгласно Турция са част от терористична група. Анкара неведнъж е упорствала нейният съдружник да приключи поддръжката и партньорството си с групировката.

„ Това отваряне в връзките сред Съединени американски щати и Турция ни дава късмет да седнем на масата и в действителност почтено да поговорим дали има метод да работим по-тясно дружно в Сирия “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР