Има всичко основания да считам, че проектът на Конституция ще

...
Има всичко основания да считам, че проектът на Конституция ще
Коментари Харесай

Атанас Славов: Видяхме опит да бъде блокиран процесът по създаване на редовно правителство

Има всичко учредения да смятам, че планът на Конституция ще получи поддръжката на парламентарните сили “, съобщи пред бТВ министър Атанас Славов.

„ Моята поръчка беше, че аз поемем поста със поръчка за конституционни промени. Ако това се провали, аз нямам повече място на поста като министър. Аз си припомням когато Христо Иванов си подаде оставката, аз бях негов консултант. Бях в пленарната зала и гледах неуспеха на бъдещето на България в идващото десетилетие “, разяснява той.

„ Мисля, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ясно са осъзнали своя интерес от това този път конституционните промени да се случат по този метод. Дали други краткосрочни ползи ще надделеят – следва да забележим “, уточни Славов.

„ Конституцията планува, че основният прокурор е има роля в основната прокуратура. В настоящия модел той е главата на пирамидата. Това е рекомендация, дадена преди доста години. Ще ограничим пълномощията, ще променим метода на избор и ще засилим публичното въздействие в Прокурорския съвет, който предлагаме да се сътвори “.

„ По никакъв метод нямаме проект за ремонт на прокуратурата. Тя ще остане в правосъдната власт. Прокурорският съвет е част от правосъдната власт. Главният прокурор ще го ръководи. Не е вярна тезата, че прокуратурата е притискана. Имаме дългогодишни рекомендации да ограничим всевластието на основния прокурор и да ограничим прекомерно необятните пълномощия на прокуратурата “.

„ Считам, че Борислав Сарафов ще бъде разследван от проверяващ прокурор. Има определен прокурор, който би трябвало да бъде назначен. Надявам се в идващите седмици това да стане. За да няма подозрение, че въведеният механизъм е противоконституционен, ние предвиждаме той да бъде част от конституционните промени. Независимо следствие на основния прокурор ще има “, безапелационен е министърът на правораздаването.

„ Запознах се с предварителното мнение на Венецианската комисия за предлагането ни за делене не Висшия правосъден съвет на обособен съвет единствено на съдии и прокурорски съвет. Нека забележим името на органа сега – Висш правосъден съвет. Съдебната власт се реализира от съдиите. Прокурорите са магистрати и ще останат такива, само че не трябва да смесваме функционалностите на съдии и прокурори “.

„ В плана, който ПП-ДБ готвихме през летните месеци, пълномощието на президента за назначение на тримата висши ръководители беше останало. В Народното събрание има единодушие за модел, в който президентът няма присъединяване в назначението на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. Във Венецианската комисия това не поражда рецензии. Може да има спор по тези въпроси и да има оферти за промени сред първо и второ четене. Не желая да разясня изказванията на президента. Той преди три години пое ангажимент да внесе личен план за промени в Конституцията. Имаше съвещания. Чухме, че има направен план. Държавният глава може да внесе оферти за промени в Конституцията. Нека понесе отговорност “, сподели още Атанас Славов.

„ За 30 години не беше възниквал въпросът за служебните кабинети. Президентите съблюдаваха една конституционна спогодба – служебното държавно управление да е безпристрастен състезател, да не се пробва да обладава цялата власт. С последния длъжностен кабинет след преизбирането на Румен Радев за втори мандат, видяхме напълно друга обстановка. Видяхме опит да бъде блокиран процесът по основаване на постоянно държавно управление. Видяхме опит служебното държавно управление да бъде се трансформира в непрекъснато и да подписва дълготрайни контракти за страната. Нито едно служебно държавно управление по света не може да прави това “.

„ Аз диря поддръжка от всеки народен представител, който желае да се случат конституционните промени по верния метод. Оставям настрани разногласията през годините, оставките, митингите, в които и аз съм взел участие. Доколкото няма директна интервенция в моите функционалности, а то няма такава, и доколкото има поддръжка на трите гласувания, аз мога да се усещам дискомфортно, само че смятам, че всяка поддръжка е нужна “, сподели още министърът на правораздаването във връзка с поддръжката от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за конституционните промени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР