Има вероятност изграждането на очакваната от близо три десетилетия крайбрежна

...
Има вероятност изграждането на очакваната от близо три десетилетия крайбрежна
Коментари Харесай

Милионер с къща до брега иска да забрани крайбрежната алея на Китен – пречи му да си пуска яхтата

Има възможност построяването на предстоящата от близо три десетилетия крайбрежна алея в Китен, за която бяха отпуснати към 10 млн. лева от страната през предходната есен, да бъде прекратено на финалната права. Причина за това е абсурден бойкот от страна на екскмета на Приморско Димитър Германов.

 

В последните си работни дни като градоначалник на морската община на юг от Бургас Германов скрито е изпратил писмо до сдружението по геозащита към Министерството на районното развиване и благоутройство (МРРБ), с което упорства строителните действия по укрепването на северния склон и преобразуването му в крайбрежна алея за разходки да бъдат прекратени с неуместния претекст, че дребна част от крайбрежието може би попада в предпазена естествена зона.

 

Писмото на някогашния кмет на Приморско безусловно е шашнало министъра на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков освен с правната си неплатежоспособност, само че и заради обстоятелството, че единствено преди 2 години точно Германов в качеството си на градоначалник на морската община е придвижил документите по плана, направен от кмета на Китен Николай Марков и екипа му.

 

„ Става въпрос за прям бойкот от страна на някогашния кмет на Приморско, и то на финала на построяването на крайбрежната алея в Китен, която е чакана десети- летия наред освен от жителите на града, само че и от десетките хиляди туристи. За да отбрани частния интерес на един милионер, с който не крие дългогодишното си близко другарство, Германов прави опит да хвърли напразно 10 милиона лв. държавни пари и да спре развиването на градчето като желана туристическа дестинация “, втрещени са от безочливата безочливост на досегашния кмет на Приморско жителите на Китен.

 

Много от тях подозират, че Германов, който изкара 12 години като градоначалник на морската община, преди да бъде разжалван от водача на ГЕРБ Бойко Борисов поради десетки постъпили сигнали за корупционни дейности, е прибрал последния си подкуп като кмет от баровеца Георги Попов, притежател на сдружението за произвеждане на диамантени принадлежности и машини за шлайфане „ Суперабразив “ ЕООД.

 

Казанлъшкият мултимилионер е непосредствен другар и всекидневен спонсор на Германов, а мълвата в Приморско гласи, че още преди 3 години някогашният към този момент кмет е получил като подарък от милионера бляскав Джип „ Ауди “ 8. Колата била карана в София от интимната другарка на кмета, на чието име е записано возилото.

Подареният джип бил в символ на признателност, че Германов в качеството си на кмет на Община Приморско, придвижил документите на Попов за построяването на къща до брега на морето, затваряйки си очите за жалбите, постъпили в общината от възмутени поданици на Китен.

 

В Приморско си спомнят, че тогава кметът на Китен Николай Марков несполучливо опитал да се опълчи на Германов, който обаче бил безапелационен, че строителството на баровския | морски дом е законно, защото парцелът, в който се правил градежът, е частен и попадал в строителните граници на града в напълно в урбанизирана територия.

 

Пред къщата на казанлъшкия милионер Георги Попов край северния бряг на Китен, която съгласно оценката на брокери коства над 2 млн. лева и е вкопана в скалата, обаче би трябвало да мине изграждащата се сега крайбрежна алея на морското градче. И макар че последните

метри преди морето се водят държавни и о6щински парцели, юристите на Георги Попов от няколко месеца търсят всевъзможни малки врати в закона, с цел да спрат брегоукрепването в региона на милионерския парцел.

 

Желанието на самозабравилия се баровец е връх на егоизма – крайбрежната алея да  не минава под дома му, а да стопира на разстояние от по 50 метра вляво и вдясно от парцела му, защото, в случай че алеята бъде изцяло приключена и брегът укрепен, нямало да има опция да употребява противозаконния си плаващ пристан, на който връзва яхтата и джетовете си.

 

„ За жал, наглият опит на частник да заграби част от брега на Черно море е бил обслужен от някогашния кмет на Приморско Димитър Германов, който е пуснал сигнал против брегоукрепването в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Сигналът няма да бъде взет под внимание поради правната си неплатежоспособност, само че е индикативен за това какви хора са заемали властови позиции в продължение на години “, разяснява чиновник от отдел „ Геозащита “ към Министерство на регионалното развитие.

Той е безапелационен, че построяването на крайбрежната алея на Китен, което върви с ударни темпове, няма да спре, защото страната е одобрила всички строителни процедури още през есента на 2022 година

 

Смята се, че Димитър Германов е подал сигнала против строителството на крайбрежната алея в Китен с ясното схващане, че писмото му няма да бъде взето под внимание, само че с цел да симулира активност пред доближения му милионер Георги Попов, а и с цел да отмъсти на досегашния си сътрудник от Китен Николай Марков.

 

През лятото Марков поддържа обществено кандидатурата за кмет на Община Приморско на Иван Гайков, издигната от локалната конструкция на ГЕРБ, което безусловно вбеси Германов. Ветеринарният лекар до последно се надяваше да бъде повдигнат за четвърти мандат като кмет на Приморско от партията на Бойко Борисов и възпри като изменничество нежеланието на останалите кметове от морската община да пишат писма до Борисов с настояването той, а не младият Гайков да е претендентът на ГЕРБ.

 

На отминалите локални избори Иван Гайков, който е четвърто потомство приморчанин, а семейството му е една от първите, заселили се в региона, завоюва от първи тур кметския стол, събирайки 50,03% от вота. Враг №1 на Германов – Николай Марков пък събра над 60% от гласовете в Китен поради забележимите резултати, които реализира в предния си мандат като градоначалник на морското курортно градче.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР