Има увеличаване на интереса към екскурзиите и индивидуалните пътувания за

...
Има увеличаване на интереса към екскурзиите и индивидуалните пътувания за
Коментари Харесай

Българите пак хукнаха на пазар в Одрин

Има увеличение на интереса към екскурзиите и самостоятелните пътувания за извършване на покупки в най-близкия до България регионален център в Турция - Одрин, въпреки мащабите да не могат да се сравнят с това, което беше преди пандемията. Това споделя за Българска телеграфна агенция Йордан Петров от хасковската туристическа компания " Дани Политическа партия ", одобрен уредник на пътувания до югоизточната ни съседка. Тенденцията за увеличение на потока на пътуващи за шопингтурове е почнала от този юни.

Основната причина е продължаващото обезценяване на турската лира, което прави цените за българи на огромна част от стоките доста атрактивни, разясни Петров. На фона на инфлацията у нас по този начин съседската потребителска кошница е доста по-достъпна и преференциална. Фактори са и отпадането и облекчаването на редица ограничавания за пътешестване, които са били възпиращи в хода на пандемията.
свързани новини4143преди 9 часа
Самата цена на прехвърлянето за ден от района на Хасково до Одрин от към 20 лв. елементарно се " избива " при по-сериозно извършване на покупки. Така наречените " куфарни търговци ", които са най-вече от околните до границата Свиленград, Любимец и Харманли, още веднъж имат сметка при зареждане в огромни количества и безпроблемно прекосяване с тях през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", настояват хора от сектора.

Те са на облага даже единствено от зареждането на гориво у комшиите - сега литър бензин и дизел по турските бензиностанции е на цена в турска валута, съответстваща на 1,40 - 1,50 лв..

Туроператорът уточни десетки образци, в които разликата на стоките у нас и там е повече от очебийна. На сергиите в Одрин кг домати коства 5 лири или наши 80 стотинки по курса за деня от 24 ноември. Толкова са и краставиците. Килограм банани се харчи за 10 лири или 1,60 лв.. Ядки - бадем или шам-фъстък се търгуват по равностойността на 16-17 български лв. за кг, до момента в който у нас цената им не е по-ниска от 27-28 лв. за същото количество.

По думите на Петров нашенците наложително зареждат и перилни препарати. Опаковка от 10 кг " Ариел " коства в Одрин 90 лири, което е 14 лв.. Течният препарат от същата марка в разфасовка от 3,8 литра е 9,50 български лв., изброи той.

По думите му най-голямото стълпотворение, когато в съседския град се чува на всички места българска тирада, е в петък и събота, и по-малко в неделя. По негови оценки тогава дневно в столицата на вилаета локалните магазини, пазари и молове обикалят по към 10 000 българи. Не липсват също и гости от прилежащата Гърция.

Предпочитани за шопинг-туровете обекти са аутлет " Марги ", мол " Ераста ", борсата за перилни препарати покрай българската черква " Св. Константин и Елена ", Петък пазарът и " Синият " пазар в събота, както и магазините " Бим " и " Мигрос ". Най-често на всички места посрещат с табели на български, езикова преграда съвсем не съществува, защото и доста от продавачите към този момент са овладели на някакво равнище български, означи Петров.

Много близки и познати натоварват пътуващите и с поръчки за медикаменти, свидетелства още той. В аптечната мрежа на Одрин има лекарства на двойно и тройно по-ниски цени, в сравнение с в нашите аптеки. Лек за щитовидната жлеза, който у нас коства 42 лв. опаковката, там може да се купи за 10 лв., даде образец превозвачът. Медицинските маски също си костват - кутия с 50 броя е 20 лири или 3,20 лв..

Евтина е и храната - локалният одрински специалитет " тава жигер " /телешки дроб/ е 40 лири порцията. По-евтини - от 25 до 35 лири според от категорията на заведението са телешките кюфтета.

Противоепидемичните правила и ограничения обаче са прецизни и се съблюдават абсолютно, предизвестява Петров. Освен наложителните документи на вход и излаз от България и Турция, в огромните търговски обекти желаят и регистрация на уеб страницата www.register.health.gov.tr откъдето се получава неповторим код. Страницата се поддържа на турски и британски. Ако клиент в помещение на закрито посмее да си смъкна маската, е под угрозата да бъде санкциониран с 3000 лири.

За разлика от лятото, когато обичайният поток от гастарбайтери основава огромни опашки и изнервя пътуващите с потребността от очакване с часове, в този момент за рейсовете времето на прекосяване на двата пункта Капитан Андреево и Капъкуле е час-час и половина, а за леки коли - и доста по-малко, изясняват постоянно пътуващи.
Още по-интензивни пътувания се обрисуват в идващите дни, обичайно отдадени на огромни покупки преди Коледа, показва пред Българска телеграфна агенция Петров.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР