Има установени доверителни отношения“ между Петя Банкова и Стефан Димитров.

...
Има установени доверителни отношения“ между Петя Банкова и Стефан Димитров.
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС пред депутатите: Стефан Димитров е бил представян „като бизнесмен, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които са „директна услуга на Бойко Рашков“

Има открити „ доверителни връзки “ сред Петя Банкова и Стефан Димитров. Същият е „ предоставял блага на паркинга на Народното събрание “. Това сподели шефът на ДАНС Пламен Тончев по време на чуване във Временната комисия за следствие на корупционни практики в Агенция „ Митници “.

Той посочи, че интервенцията против Паскал е почнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е наблюдаван половин година.

В началото на чуването Пламен Тончев прочете информация за разкритите до миг връзки на чиновници от Агенция „ Митници “ с хора от ниските изпълнителни равнища до управителни чиновници на граничните митнически сектори.

Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с Живко Коцев от времето му като началник на ОДМВР София. Димитрови оказват въздействие на разпределението на управителни постове в Министерство на вътрешните работи в задачите на незаконната им активност. Шефът на ДАНС изброи имената на митнически чиновници – от сегашния и предходни моменти, свързани с разработки на канали на контрабандни и акцизни артикули. Към тези канали е работил и Паскал, употребил се с подкрепи на сегашни и някогашни чиновници от правосъдната власт. Поради което работата по разкриването на построената от него незаконна скица е мощно затруднена.

Свидетел декларира, че животът му е в заплаха, в случай че направи цялостни разкрития. По данни на ДАНС Никола Николов-Паскал работи с жител на Турция, който може да обезпечи гладко прекосяване през Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово и Капитан Андреево на всевъзможен тип артикули, в това число и незаконни цигари опиати.

Тончев означи, че създаването на ДАНС постоянно има за цел откриване на контрабандни канали, а не съответно на висши чиновници, забъркани в тях. Същите се разкриват в процеса на разработка на каналите.

Зададен е въпрос правилно ли е, че Бойко Рашков е срещнал Живко Коцев с двамата контрабандист и действително от кой момент датират тези познанства, както и кои регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи са били съпричастни към активността на Димитрови.

Пламен Тончев означи, че Стефан Димитров е бил представян „ като предприемач, търгуващ с Турция, на който да му бъдат предоставяни услуги, които са „ директна услуга на Бойко Рашков “. Той не бе уверен дали от две или повече години датира дружбата сред Коцев и татко и наследник Димитрови.

Тошко Йорданов посочи, че шефката на Митниците Петя Банкова е била назначена от Асен Василев. „ Тя, както се оказа, е имала дълги предварителни връзки с тези двамата Димитрови. Въпросът ми е – тя е била в ДАНС, по какво направление е работила и постъпвали ли са данни за нерегламентирани контакти и нерегламентиран достъп до класифицирана информация “.
„ До 2023 година е била чиновник на ДАНС, работила е в дирекцията за противопоставяне на тероризма, не е имала достъп до информация за активността на Агенция „ Митници “, отговори Пламен Тончев и разясни, че не е имало сигнали против нея за незаконна активност, до момента в който е работила в ДАНС.

Теменужка Петкова от ГЕРБ попита дали е проучен въпросът какви са били претекстовете на Банкова да напусне ДАНС и да се ориентира към Агенция „ Митници “. „ И защото татко и наследник Димитрови са се занимавали главно с кадрови въпроси, както в Митниците, по този начин и в Министерство на вътрешните работи, има ли информация дали тези лица не са оказали решаващо въздействие за назначението й в Агенция „ Митници “.

Тончев съобщи, че не може каже с конкретика, само че вероятно шефът на Агенция „ Митници “ към оня миг би могъл да отговори и надлежно министърът като неин шеф.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия настоя за изясняване на въпроса с назначението на Банкова: „ Тя е била разработвана за контактите й с тази контрабандна група по времето, когато е била зам.-директор. Вие информирате съответните лица и министъра на финансите и тя бива назначена за шеф. Въпросът ми е – имали ли сте подозрения, че самият министър целеустремено слага това лице на позицията шеф или сте оставили тази опция, без да информирате министъра за след това той да бъде нападнат за това, че е назначил Петя Банкова.

Пламен Тончев отговори, че като зам.-директор Банкова не е имала опция „ да извършва дилемите, сложени й най-много от Стефан Димитров “. „ Кадровото разбъркване на чиновници на Агенция „ Митници “ беше откакто тя стана шеф. Лицата, подадени й от татко и наследник Димитрови, бяха поставяни на съответните позиции. Но мисля, че министърът е знаел за претекстовете за тези разбърквания “, разясни той.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР