Има търговци, които ни дават възможност да купим от тях

...
Има търговци, които ни дават възможност да купим от тях
Коментари Харесай

Потребителите запазват своите права и за намалените стоки на Черен петък

Има търговци, които ни дават опция да купим от тях по време на „ Черния петък “ избрана стока с понижена цена, само че настояват, че поради това не можем да предявим претенция или да се откажем в 14-дневен период при покупка през Интернет, което е наше извънредно законово право в онлайн търговията, предизвести по „ Дарик “ радио Константин Арабаджиев, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), оповестиха от Комисията. Той акцентира, че понижението не може да лимитира правата на потребителите по закон.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България изясни, че при онлайн платформите важат същите правила, както и при електронните магазини. „ Те дава опция да съпоставим повече артикули от разнообразни търговци. Това, обаче крие и своите опасности. На първо място, хората не всеки път обръщат внимание от кого пазарят. Образно казано платформите или така наречен маркетплейсове съставляват един пазар, а търговците в него са обособени сергии. Когато купуваме, ние сключваме контракт с съответния търговец от тази платформа, а не с нея. Тя реализира посреднически функционалности. Добре е, когато преглеждаме такива „ пазари”, да ревизираме кой е търговецът, защото нашите права ще зависят от това. Той може да не е български, даже може да не е в Европейския съюз. Платформите са задължени да отбелязват от кой търговец купуваме”, сподели Арсенов.

" Плюс на извършването на покупки от така наречен маркетплейсове е, че ние се възползваме и от спомагателните отбрани, които дават тези платформи. Можем да предявим рекламация, с изключение на към продавача, също и към платформата ", добави Арсенов. Например - може да желаяме подпомагане за ходатайство с продавача. Той сподели още, че заплащанията през платформите са по-сигурни от тези през обособени уеб сайтове.

Трябва деликатно да се четат изискванията, да се съпоставят цените на няколко разнообразни места, с цел да не стане по този начин, че в желанието си да купим нещо на по-ниска и по-привлекателна цена, да попаднем в клопката на некоректен търговец, обърна внимание Константин Арабаджиев. „ Понякога за „ Черния петък “ търговците имат специфични условия. Например, поради нараствания размер поръчки вместо в тридневен период, доставят в петдневен “, уточни от своя страна Игнат Арсенов.

Проблематични може да се окажат най-много покупко-продажбите в обществените мрежи. Именно поради това Константин Арабаджиев моли към всички консуматори да бъдат доста деликатни от кое място и от кого поръчват артикули, изключително по време на акцията „ Черен петък “.

„ В обичайния магазин можем да забележим стоката, да я разгледаме и да се убедим в нейните качества, да се консултираме с търговеца. В интернет това е невероятно – там виждаме картинка и при идването си, поръчаната стока може да се окаже, че е доста друга от метода, по който е била показана в електронния магазин”, сподели още Арабаджиев.

Комисията за отбрана на потребителите обичайно следи провеждането на акцията „ Черен петък “. Не са редки случаите, в които контролният орган установи и глоби разнообразни нарушавания. Сигнали за покупки от акцията „ Черен петък “ могат да бъдат подавани в КЗП и Европейския потребителски център. Санкциите варират сред 500 и 30 000 лева

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР