Има такъв народ подготвя нов законопроект за промяна на закона

...
Има такъв народ подготвя нов законопроект за промяна на закона
Коментари Харесай

Ива Митева: НСО да охранява само тримата големи и членовете на КС

" ИТН " приготвя нов законопроект за смяна на закона за НСО, заяви Ива Митева. Предлага се право на защита да имат единствено " тримата огромни " (президентът, министър председателят и ръководителят на НС), както и членовете на Конституционния съд. Според предложенията ще се редуцира броят на хората, които могат да употребяват защита от НСО, в това число и профилиран превоз.

Днес Комисията за надзор над службите за сигурност към Народно събрание изслушва началникът на НСО Емил Тонев, който ще би трябвало да изясни пред депутатите кои са лицата сега, които са под персонална защита, какви са сигналите във връзка с тези лица, каква е тяхната застрашеност, обосновано ли е то и по какъв начин е взето, какъв брой коства на страната тази защита.

" Смятам, че профилиран превоз би трябвало да употребяват членове на Конституционния съд и " тримата огромни ", като основният прокурор би трябвало да бъде изваден от тази защита, която е сега. Той употребява опция за защита по три закона - Законът за Министерство на вътрешните работи, Законът за отбрана на лица и Законът за НСО. В момента той се охранява по Законът за отбрана на лицата ", изясни Митева.

" Предлагаме анулация на тази опция, анулация на опцията за Министерство на вътрешните работи и оставаме единствено на използването на профилиран превоз по Закона за службата за защита ", сподели Митева.

Ива Митева съобщи, че би трябвало да бъде сведен кръгът лица, които са под защита на НСО, само че и на тези, които употребяват профилиран превоз.

Според нея без подобен превоз би трябвало да останат заместник-председателите на Народното събрание, членовете на Министерски съвет, администрацията на президента, както и кметът на София. Ако има опасност за сигурността на някого, комисията да може да вземе решение за слагането на защита, съобщи тя.

Вижте по какъв начин стартира съвещанието:



Председател на комисията е Светлин Стоянов от „ ИТН “.



Снимки: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР