Има спад в темпа на ръст на цените, лошото е,

...
Има спад в темпа на ръст на цените, лошото е,
Коментари Харесай

Никола Стоянов: В момента имаме двойно по-голяма инфлация от средната за ЕС, което е сериозен проблем

Има спад в темпа на растеж на цените, неприятното е, че България не може да се приближи до междинните равнища в еврозоната и в Европейски Съюз. В момента имаме двойно по-голяма инфлация от междинната за Европейски Съюз, което е сериозен проблем. Това разяснява нощес някогашният длъжностен министър на стопанската система Никола Стоянов в ефира на Nova News.

По думите му заложеният в бюджета недостиг от 4,8% е прекомерно висок, с цел да влезем в еврозоната.

Никола Стоянов изрази подозрение, че ще бъде закрита Държавната консолидационна компания (ДКК), какъвто вид не изключи актуалният стопански министър Богдан Богданов.

ДКК няма да бъде закрита. Министърът хвърля някакви вести в общественото пространство, с цел да показва интензивност преди ротацията. Уж ще закрива компанията, пък в това време е пуснал конкурс за ново управление. Така че надали съществено се мисли по въпроса, само че няма и нужда да се закрива ДКК, уточни Стоянов.

По тематиката с „ Ел Би Булгарикум " някогашният длъжностен министър бе безапелационен, че сдружението не е ощетено с милион лв., както се твърди. Дори означи, че за първите девет месеца „ Ел Би Булгарикум " е на плюс поради приходите си от чужбина.

На въпрос дали можем да реализираме растеж от 3,2% на стопанската система, каквато вероятност е заложена в бюджета за 2024 година, Стоянов разяснява, че на доктрина е допустимо, само че реалистично чака растежът да е от порядъка на 2,5 %.

Българската стопанска система е подвластна от прекалено много външни фактори. Германия, която е главният ни търговски сътрудник, още веднъж е в криза и това ще се отрази в целия Европейски Съюз, освен у нас, предизвести той.

Според Никола Стоянов България би трябвало да се отвори и към други пазари, които преди време са били обичайни за нас, давайки образец със Северна Африка, Близкия Изток и Южна Америка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР