Има сериозни рисковете за изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти, за

...
Има сериозни рисковете за изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти, за
Коментари Харесай

Инж. Иван Моллов предупреждава: Без индексация има риск пред изпълнението на ВиК проекти

Има съществени рисковете за осъществяването на ВиК инфраструктурните планове, за които липсва индексация.

Това съобщи пред БНР инж. Иван Моллов, заместник-председател на Камарата на строителите, в Световния ден на водата.

Той е безапелационен, че тези планове би трябвало да се осъществят, като нужните средства за индексацията им е 450 млн. лева Ако не успеем да ги приключим обаче, има огромна заплаха и парите, които към този момент сме получили по линия на еврофинансирането, да се наложи да ги връщаме, предизвести той в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".

" В последните 10-15 години ВиК инфраструктура се построяват главно по линия на финансиране от Европейски Съюз, по-специално Оперативна програма " Околна среда ". По доклада от през вчерашния ден разплатените средства все още са към 63%. Ние сме в последната година на допустимост на разноските. Това е последната година, в която може да се разплащат средства и да се финансират тези планове, тяхното осъществяване, със средства от Европейски Съюз ", изясни инж. Моллов.

По думите му плановете са почнали с огромно забавяне. Програмният интервал е до 2020 година, а действителното строителство стартира в края на 2019 година, което е причина за такова ниско равнище на разплащане, което приказва и за равнището на действителното осъществяване, посочи той.

" Изпълнението е мощно затруднено, съвсем невероятно, заради внезапното и стремглаво повишаване на цените на строителните материали. Увеличението на цените надвиши 50%, а в някои случаи и над 100%. За ВиК-материалите нарастването е към 45-50%. Към това би трябвало да прибавим и внезапното покачване на цените на горивата и енергоносителите, което рефлектира върху базисния материал за строителството - инертните материали, които покачиха цената си от началото на годината с 50%, а те вземат участие във всяко строителство ".

Това, което ние настоявахме в продължение на повече от година, е да има справедлива методика, по която тази индексация да се прави, съгласно действителното изменение на цените на пазара, акцентира инж. Иван Моллов. По думите му това би трябвало да отразява действително протичащото се на пазара.

Той напомни, че през септември е била призната методика, която в огромна степен регистрира настояванията на Камарата на строителите. Според него тя е задоволително справедлива. Проблемът обаче е, че след нейното приемане, никой не сподели от кое място ще се обезпечат средствата за реализацията й, акцентира специалистът. Той не знае да има индексация за нито един инфраструктурен план във ВиК-сектора досега.

" Оперативните стратегии дефинират някакъв запас, който чакат да бъде неусвоен, и да бъде пренасочен за индексация. Това са тези 15%, които са извънредно незадоволителни ".

Според него разликата сред тези 15% и действителното повишаване би трябвало да бъде поета от държавния бюджет, с цел да се довършат плановете:

" Предлагаме част от този бюджет да бъде пренасочен за индексиране на цените по тези контракти, които сега вървят. Това може да стане или посредством даване на тези средства към ВиК Холдинга, или непосредствено даването им към ВиК операторите. Има експлицитна нотификация от Европейска комисия, че финансирането на построяването на обществени активи не се третира като държавна помощ. Така че това е безусловно възможно ".

По думите му ВиК Холдингът има пари, само че той не може да влага в активи, които не са негова благосъстоятелност:

" ВиК Холдингът не може да насочи средства от личния си капитал, само че това може да бъде направено от бюджета на финансовата стратегия на Министерство на регионалното развитие ".

" По Оперативна програма " Околна среда " нашите калкулации демонстрират, че са нужни към 450 млн. лева Има огромно количество инфраструктурни планове, които се финансират по други оперативни стратегии, за които ние нямаме информация ", сподели още инж. Моллов.

Същественият проблем, върху който ние продължаваме да не намираме решение, е нужните вложения, които би трябвало да се създадат във водна инфраструктура, заяви той. Според него това няма по какъв начин да се случи по различен метод, с изключение на през цената на водата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР