Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще

...
Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще
Коментари Харесай

На прага на новата учебна година отново се заговори за криза за учители

Има сериозен дефицит на учители във всички посоки, рецесията ще се задълбочава през идващите 10 години. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев седмица преди началото на образователната година.

Проблемът със застаряването на преподавателите и незадоволителния брой млади педагози, които влизат в системата, стои от години и обичайно за него стартира да се приказва към 15 септември.

В понеделник в Поморие Вълчев за следващ път изясни, че сред 4000 и 4500 учители се пенсионират всяка година. Част от тях не престават да работят и по-късно. Младите преподаватели, които влизат в клас, обаче са едвам две трети от тези, които навършват възраст за пенсиониране.

" За да се овладее рецесията в системата, годишно би трябвало да постъпват два пъти повече учители. От друга страна възрастовата конструкция е такава, че младежите, които постъпват на пазара на труда, са едвам две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст. Т.е. ние имаме дефицит ", изясни министърът.

Според него към този момент сериозен проблем с обезпечаването на преподаватели няма, а главната причина за това е политиката на повишение на заплатите на учителите през последните години. Това карало и хора, които са напуснали един път системата, да се връщат още веднъж в нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР