Има риск за влизането ни в еврозоната, обяви финансовият министър

...
Има риск за влизането ни в еврозоната, обяви финансовият министър
Коментари Харесай

Какви промени в Бюджет 2023 предлагат от финансовото министерство

Има риск за влизането ни в еврозоната, разгласи финансовият министър Росица Велкова. Затова от министерството приготвят бюджет за 2023 година, в който разноските да се свият, данъчните закони да бъдат изменени и да бъдат достигнати 6 милиарда лева спомагателни доходи. Целта - страната да избегне свръхдефицит, усложнения при взимане на външен дълг и отдалечаване от еврозоната.

Финансовите планове демонстрират, че при опазване на признатите през 2022 година политики от Народното събрание дефицитът ще доближи близо 7%. Затова от министерството внаят предложение за Бюджет 2023 и промени в данъчните закони, които да отстранен риска от тежко финансово бъдеще за страната. Подготвяният в този момент Бюджет 2023 планува недостиг от 3%, смяна на налози и орязване на някои разноски.

" Бихме влезнали в процедура по свръхдефицит. На база на това ще бъде създадена средносрочната бюджетна прогноза за 2024-2026 година Вече от 2024 година няма дерогация. Това значи, че в случай че дефицитът бъде повишен над 3%, няма да отговаряме на критерия. Това значи да има по-висок дълг, съгласно какъвто недостиг гласоподават народните представители, което би основало проблем от набиране на ликвидност на интернационалните финансови пазари. При извънредно висок недостиг и загубване на вероятността за влизане в еврозоната, интернационалните вложители не биха дали такава рентабилност, каквато имахме на януарската емисия ", уточни финансовият министър Росица Велкова.

Възможно е да се прибегне до заеми от Международния валутен фонд. За да се избегнат тези опасности, от министерството оферират новият бюджет да включва:
въвеждането на така наречен " налог свръхпечалба " - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за тази година;увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения;запазване на по-ниската ставка на Данък добавена стойност единствено за хляба, брашно, бебешки храни и книгите;увеличаване акциза на електронните цигари;ограничаване на държавните командировки и представителни разноски.


Изпълнението на тези ограничения ще вкара 6 милиарда лева средства в бюджета. Това ще разреши нарастване на пенсиите от средата на тази година, изплащането на заплатите, както и нарастването на заплатите в бюджетния бранш. Държавата обаче не е изправена пред банкрут.

" Пред банкрут не е изправена страната, дотолкоз, доколкото една страна е пред банкрут, в случай че не може да си посрещне разноските. При изискване, че ние предлагаме на Народното събрание да одобри бюджет в границите на 3-те %, никога. Ако те одобряват предложение и дефицитът бъде утвърден на 3%, не би следвало да има терзание изобщо, че страната е изправена пред банкрут ", сподели още Росица Велкова.

Веднага след изборите от финансовото министерство ще внесат проектозакона за държавния бюджет. На 17 март ще бъде оповестен за публично обсъдждане и Кодекса за обезпечаване, който бе измежду законите нужни за приемането ни в ЕЗ, само че не бе признат от парламентарната комисия в последния парламент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР